Hlavní obsah
Názory a úvahy

Ničí tato vláda naši zemi?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

No není u nás krásně, všem vládám a politikúm navzdory?

Opravdu ničí vláda pana Fialy naší zemi?

Článek

Dovolím si reagovat na zdejší článek a opět je to můj názor a argumenty, můžete s nimi slovy Járy Cimrmana souhlasit, můžete s nimi nesouhlasit, a to je tak všechno, co s nimi můžete dělat.

Sebrala vláda lidem peníze?

Ne, jen skončilo období líbivé politiky populistického přidávání všem, ať mě volí, abych mohl zůstat přistýlka na dotacích pro své firmy ve svěřeneckém fondu, které přece nevlastním, neřídím a jsou vůbec moje? Předně dotace dle mého názoru jsou dobrým úmyslem, ale cesta do pekel je dlážděna dobrými úmysly, jak všichni víme. Dotace pokřivují skutečnost a když už, měli by pomáhat firmám vynikajícím, mající velké náklady na provozní rozjezd, ne těm velkým a zavedeným, ještě k tomu na něco, co inovací není a jen se tak tváří. Ale když ono se ze státního tak hezky sosá, zvláště když mám holding, jehož hodnota půjček přesahuje hodnotu účetního majetku, že pane B.? A jak by se tvářili vaší bezmezní obdivovatelé, kdybyste za nimi osobně přišel a řekl: „Dejte mi příspěvek z vaší kapsy na rozvoj mého podnikání, dejme tomu 500 KČ každý, já vám za to slibuji, že zničím neférově konkurenci a pak si budu svými výrobky, nepříliš kvalitními, diktovat ceny, které budete muset platit!“ To by bylo řevu na sociálních sítích, tady v diskusi a u piva v hospodě! Ale do ulic nepůjdeme, na to jsme příliš líní, otevřeně kritizovat taky ne, na to zase zbabělí a ptát se a pohánět svoje volené zástupce a senátory už vůbec, to jsme příliš pohodlní.

Přitom takhle dotace v tomto konkrétním případě fungují, všichni jsme se že svých daní panu podnikateli a jeho kamarádům složili na jejich byznys. Když za vámi přijdu se stejným požadavkem já, dáte mi bez ptaní onu částku?

Mám k současné vládě spousty výhrad, ale že by okrádala lidi? Spíš už opravdu není kde brát a pokud nechceme skončit jako Řecko a vyhlásit prakticky státní bankrot, jiná cesta není. Poděkujte všem vládám předchozím, politikům bojících se dělat nepopulární rozhodnutí a nazývat věci pravými jmény ve jménu jejich opětovného zvolení. Bohužel, namísto toho, že politika je služba státu a národu se u nás z toho stala dojná kráva pro ty ne schopné, ale všehoschopné, kteří hledají jen svůj vlastní prospěch, okamžitě nahrabat, postavit, nakoupit, zprivatizovat a po nás potopa…když si to necháme líbit…Francouz by šel do ulic, Angličan protestoval. My brbláme do piva a snažíme se urvat si z medvěda taky svůj díl, takže pak máme máslo na hlavě a pšššt, nic neříkal, mohli by jít i po nás…On už Masaryk říkal: „Nebát se a nekrást“, tak jednoduché to je. Dožiji se toho někdy? Nedoufám… je to v nás moc zalezlé a bude potřeba spousta úsilí dalších generací, jestli k tomu bude ovšem všeobecná vůle.

A na závěr ještě otázka českého Green Dealu, to je opravdu průšvih. Bohužel, tato vláda již jen schválila dohody, které předpřipravila a odsouhlasila vláda hnutí ANO s panem Babišem v čele. Že se tato vláda nesnažila alespoň vyjednat lepší podmínky, je věc druhá. Můj názor je ten, že celý Green Deal je džin vypuštění z láhve, vlhký sen politiků Evropy o svém mesiášském komplexu o záchraně světa, když Evropa je minimální znečišťovatel, proti Asii, Indii a USA. Tito nám za naši ránu sami sobě do vazu, za podříznutí si větve pod sebou určitě zatleskají a vrhnou se drancovat naše nekonkurence schopné trhy. Přečtěte si rozhovor s ředitelem podniku Brano, kde říká, že současná EU je horší než RVHP, blahé paměti. A že musel kvůli konkurenceschopnosti převést výrobu do Ameriky, kde má 4× levnější energie a do Číny, kde jsou levnější dokonce 20×. Teď porovnejte, že od roku 2027 mají být emisní povolenky na všechna fosilní paliva + plyn a elektřinu, odhaduje se, že jen benzín a nafta mohou zdražit v důsledku toho o 10 - 12 KČ na litr. Takže zdražení všeho, co souvisí s dopravou, výrobou, potravinami, bydlením…držte si klobouky, jedeme z kopce, v sousedním Německu už krachují velké a zavedené firmy, právě kvůli konkurenci z Číny, autoprůmysl celé Evropy je prakticky na odpis, Čína v prosazovaných elektromobilech ujela světu o sto délek a čeká nás masová nezaměstnanost, zchudnutí a velmi pravděpodobně sociální bouře…jak je ten starý, ale aktuální vtip? Optimisté se učí anglicky, pesimisté Rusky a Čínsky a realisté se učí přesně střílet. Nevíte někdo o dobré střelnici?

Dobré, a ještě lepší ráno všem!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám