Hlavní obsah
Zdraví

Kašel jako banalita? Nemusí to tak být. Co se v našem těle při kašli děje a co nám značí?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Profimedia

Kašel

Kašel se někdy může zdát jako banální, ale dokáže pořádně potrápit. Nemůžete popadnout dech, bolí vás celé tělo a máte pocit, že si každou chvíli vyplivnete plíce. Jak ale vlastně takové kašlání probíhá a co se při něm v těle děje?

Článek

Trápí vás kašel? Víte ale, co se ve vašem těle při kašli opravdu děje?

Proces je jednoduchý. Za kašlání může prodloužená mícha. Kašlání začne hlubokým nádechem, které je následováno prudkým stlačením vzduchu v plicích, který je poté kontrakcí svalů vypuzen ven z dýchacích cest. Cílem kašle je nám vlastně pomoct – dostat z našeho těla ven hlen, který zatěžuje plíce a dýchací cesty. A pozor! O kašli se často mluví jako o onemocnění, což není tak úplně pravda. Kašel je pouze příznakem, který provází řadu dalších nemocí, ať už respiračních, tak jiných o něco vážnějších.

Kašel jako obranný reflex

Kašel je naším obranným reflexem, který čistí dýchací cesty a zajišťuje jejich průchodnost. Jeho receptory jsou ve velkých dýchacích cestách, mezi něž patří například horní část krku, průdušky nebo průdušnice, v krku i dutinách okolo nosu, zevním zvukovodu, na bránici, žaludku, slezině a perikardu. Všechny tyto receptory reagují na mechanické dráždění, kterými jsou nejčastěji hleny, toxiny nebo třeba studený vzduch.

Druhů je několik

Abychom mohli kašel správně vyléčit, musíme nejdříve vědět, o jaký jeho druh jde. Nejčastěji je rozlišujeme na suchý a vlhký. Suchý poznáme podle toho, že pociťujeme nutkání kašlat, obvykle ale nic nevykašleme, protože při tomto kašli nedochází k tvorbě hlenů. Suchý kašel vzniká v horních i dolních cestách dýchacích a přechází obvykle do vlhkého kašle.

To znamená, že tělo začne produkovat hodně hlenu. Ten zůstává na sliznici a nutí nás ke kašli. Při špatném vykašlávání se bakterie a viry v něm obsažené dál množí.

Ruku před pusu! Nebo ne?

Věděli jste, že při jednom zakašlání je průměrně vypuzeno na tři tisíce kapen slin a hlenu, a že rychlost, kterou z vašeho těla odchází, je až 80 kilometrů v hodině? Virů je v jednom zakašlání také pořádná dávka – až 200 milionů! Zřejmě už chápete, proč bychom si měli pusu zakrývat. Pokud jste jako malí často slyšeli, ať si dáte ruku před pusu, děláte možná celý život velkou chybu. Kašlat do ruky je totiž v pořádku jen tehdy, pokud si ruce jdete okamžitě umýt. A to zkrátka v mnohých případech není okamžitě možné. Jak tedy zabránit šíření virů správně? Ideální je kašlat do kapesníku, přičemž takový kapesník patří okamžitě do uzavíratelného koše. Je jasné, že pokud potřebujeme zakašlat například v hromadné dopravě, uzavíratelný koš bychom zde těžko hledali. I taková nouzová situace má ale řešení: zakašlat do předloktí. Sice zastavíte spoustu kapének na vašem rukávu, z něj se ale bude šířit podstatněji hůř než z dlaní.

Anketa

TRÁPÍ VÁS ČASTO KAŠEL?
Ano
79,1 %
Ne
20,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 239 čtenářů.

Zdroje: naseplice.cz,

nasezdravotnictvi.cz,

idnes.cz,

elekarnice.cz,

benu.cz.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz