Hlavní obsah
Zdraví

Plicní nemoce od A do Z: Jak rozpoznat jednotlivá onemocnění plic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash

Plíce

Jaké existují plicní nemoci? Jak se projevují a co je způsobuje? Nemoci plic jsou velmi dobře známé nejen kvůli své četnosti, ale hlavně pro jejich závažnost.

Článek

Hlavním úkolem plic je přenos kyslíku ze vzduchu do krve a vylučování oxidu uhličitého z krve do vzduchu. Porucha tohoto mechanizmu vede ke zhoršení zásobování organizmu kyslíkem. K tomu dochází při nemocech dýchacích cest i při nemocech plicních cév. Při dalších onemocněních nejsou plíce schopny odstranit cizorodé látky, které jsou v nich přítomny v nadlimitním množství, nebo je porušena schopnost průdušek přivádět vzduch do plicních sklípků. Může se jednat o zúžení průdušek nebo o poruchu dýchacích svalů rozepínajících plíce.

„Plicní onemocnění jsou v České republice na vzestupu. Způsobeno je to přetrvávajícím kouřením, stále se zhoršujícím životním prostředím a nízkou fyzickou aktivitou obyvatel,“

říká MUDr. Jiří Votruba, Ph.D., primář I. kliniky tuberkulózy a respiračních nemocí VFN v Praze.

První příznaky onemocnění plic

Obecně platí, že plicní onemocnění se projevují typickým symptomem, kterým je kašel. Přesto však MUDr. Jiří Votruba, Ph.D. dodává:

„Rozeznat plicní onemocnění v jejich začátku je někdy obtížné, protože plíce nemají senzitivní internaci, a proto nebolí. Přesto však můžou některé známky dovést pacienty k lékaři včas, a to například drobné vykašlávání krve, pocity zhoršeného výdechu či pocity zhoršení dechové kondice.“

Důležitá je tak včasná návštěva lékaře, aby mohl určit přesnou diagnózu. Přinášíme vám přehled vyskytovaných plicních onemocnění a jejich příznaky.

Astma

Astma je jedno z nejznámějších respiračních onemocnění. U přibližně 80 % astmatiků se onemocnění objevuje již před 5. rokem života a úzce souvisí s alergií. Pacient s podezřením na astma se cítí na „konci s dechem“, pociťuje nedostatek vzduchu, tíseň či tlak na hrudi. Nemoc doprovází také kašel, často noční, obvykle neproduktivní nebo s malým množstvím vykašlané hmoty. Onemocnění se léčí podáním vhodných léků. Na akutní stavy lékaři předepisují inhalátory a doporučují pohybovou terapii, kterou lze snížit množství astmatických záchvatů.

Bronchitida

Zánět průdušek je infekční onemocnění dýchacích cest. Lékaři rozlišují dva typy – chronickou a akutní bronchitidu. Akutní bronchitida většinou začíná jako běžné nachlazení či chřipka se škrábáním v krku. Poté se přidá suchý dráždivý kašel, který se v průběhu nemoci mění na vlhký. Nemoc je často doprovázena teplotou, únavou, celkovou slabostí nebo bolestí hlavy. Pacientovi se doporučuje klidový režim s dostatečným příjmem tekutin a léky na suchý kašel.

Chronická bronchitida se naproti tomu vyznačuje trvalým kašlem a vykašláváním žlutého až zeleného hlenu. Vzniká dlouhodobým drážděním dýchacích cest, k nejčastějším spouštěčům patří cigarety. Podpořit její vznik může také práce v prašném prostředí nebo nezdravé ovzduší například ve velkoměstech. Léčba chronické bronchitidy spočívá ve vyloučení látek, které průdušky dráždí a podání vhodných léků.

Chronická obstrukční plicní nemoc

CHOPN způsobuje zánět v plicích, zúžení dýchacích cest a poškození tkáně plic. Jedná se o pomalu postupující onemocnění, které se nedá zastavit. Pacienti se obvykle dostavují k lékaři až v pozdním stádiu. Nejčastěji se projevuje chronickým kašlem, vykašláváním hlenů a postupně narůstající dušností. Podobně jako u chronické bronchitidy by se měli mít na pozoru hlavně kuřáci nebo osoby s častým pobytem ve znečištěném prostředí. CHOPN je nevyléčitelná, ale možnost léčení existuje. Nezbytné je přestat kouřit. Lékaři nasazují léky na roztažení průdušek a doporučují plicní rehabilitace. Při zhoršení stavu mohou podávat i kyslík.

Plicní fibróza

Jedná se o závažné onemocnění, které vede k postupné tuhosti plic a také jizvení plicní tkáně. Způsobuje nevratné poškození plic. Na pozoru by se měli mít hlavně lidé, kteří jsou dlouhodobě vystavováni určitým faktorům, které sice nezpůsobí fibrózu okamžitě, ale v toto závažné onemocnění může přejít. Lidé pracující v prostředí plném anorganických prachů (oxid křemičitý, uhelný prach nebo beryllium) mohou mít diagnostikovanou tzv. azbestózu či pneumokoniózu. Časté vystavování organickým prachům jako jsou plísně ze sena nebo ptačí exkrementy mohou přejít v alveolitidu. Rizikovým faktorem je i kouření. Příznaky těchto nepříjemných onemocnění se mohou hlásit zhoršující se dušností, suchým kašlem, únavou. K symptomům idiopatické plicní fibrózy (IPF) pak patří prsty s nehty ve tvaru hodinového sklíčka. Onemocnění IPF je prakticky neléčitelné a i při adekvátní léčbě obvykle přežití nepřesahuje 3–5 let.

Pneumonie (zápal plic)

Zápal plic je zánětlivé onemocnění plicní tkáně, které může způsobovat bakterie (nejčastěji rodu Streptococcus), viry (rod Herpes), plísně nebo různé chemické látky. Onemocnění provází vlhký kašel, při kterém dochází k vykašlávání hnisavého sekretu, a vysoké neustupující horečky. Vážnější formy onemocnění doprovází dušnost a zrychlené dýchání nebo bolest a tlak na hrudi. Léčba zápalu plic probíhá pomocí antibiotik a léků na snížení horečky a proti kašli.

Rakovina plic

Dříve byl plicní karcinom vzácným onemocněním. Působení škodlivých látek, jako jsou cigarety a další spouštěče, přispělo k jeho velké expanzi. Projevů by si měli všímat hlavně kuřáci po čtyřicítce. Mezi první varovné příznaky patří sípání a změna charakteru kašle, který je dráždivější a silnější. Může dojít také k vykašlávání krve. Mezi další symptomy se řadí únava, bolest svalů, chrapot, problémy s polykáním, opakující se záněty plic či bolest na hrudi.

Pokud není karcinom léčen, může růst a v rámci procesu zvaného metastázování se rozšířit i mimo plíce do okolních tkání nebo dalších částí těla. Léčebnou metodou jsou chirurgické zákroky, při kterých dochází k odstranění poškozené plicní tkáně. V případě pokročilé fáze lékaři přistupují k chemoterapii či radioterapii.

Tuberkulóza

Mycobacterius tuberculosics je vám tento název povědomí? Jedná se o bakterii způsobující onemocnění TBC. Přestože ekonomicky vyspělé země snížily počty nakažených, tuberkulóza se stále vyskytuje a je výrazně vyšší mezi HIV pozitivními pacienty. Mezi nejčastější příznaky patří chronický kašel s krvavým sputem (vykašlaný hlen), horečka, úbytek na váze, dušnost nebo bolesti na hrudi. Léčba TBC probíhá nejméně 6 měsíců. Pacientovi jsou podávány léky, které potlačují růst a množení tuberkulózních bacilů.

Akutní plicní onemocnění

Plicní edém, plicní embolie či pneumotorax patří mezi život ohrožující náhlá onemocnění. V případě plicního edému dochází k těžké dušnosti způsobené tekutinou v plicích. V případě plicní embolie dochází k ucpání tepny, která vyživuje plíce, nebo její větve krevní sraženinou. Nemoc se projevuje náhle vzniklou dušností, bolestí na hrudi a kašlem - někdy s vykašláváním krve. Bolestí na hrudi a dušností, způsobené přítomností vzduchu v dutině hrudní mezi plícemi a žebry, dá o sobě pro změnu vědět pneumotorax. Dušnost je v tomto případě způsobena smrštěním plíce.

Nepodceňovat symptomy

Nárůst respiračních onemocnění je velký globální problém. Pacienti často vyráží k lékaři až ve chvíli, kdy již nemoc může být v nevyléčitelném stádiu. Úmrtnost v důsledku plicních chorob je v České republice méně než 10 %, přesto bychom neměli zanedbávat příznaky a měli bychom dbát na prevenci.

Naše plíce

Naše plíce, založené realitní kanceláří během první vlny pandemie COVID-19, se věnují podpoře léčby respiratorních onemocnění u dospělých a dětí.

„Již dříve jsme jako dárce podporovali různé charitativní projekty,“ říká zakladatelka realitní kanceláře Elena Jakubovič.

„Tentokrát chceme jít o krok dál a dlouhodobě pomáhat českým odborníkům a nemocnicím.“

Další nemoci a pojmy:

Alveolitida - zánět plicních sklípků, často způsobený alergií na bakteriální spory nebo prach, způsobuje dušnost nebo kašel s vykašláváním.

Azbestóza - zjizvení plic způsobené vdechováním azbestových vláken, způsobuje dušnost a nakonec vede ke smrti.

Emfyzém - těžká dušnost způsobená nevratným poškozením plicních sklípků kouřením.

Hemothorax - nahromadění krve v dutině hrudní mezi plícemi a žebry, způsobené úrazem. Projevuje se bolestí a dušností. Dušnost je způsobena smrštěním plíce. Je zapotřebí lékařského zákroku, kdy je krev odstraněna a plíce má možnost reexpandovat.

Nádorová onemocnění (karcinom plic) - někdy používaný pojem rakovina plic nemá přesně vymezený význam, může označovat jak karcinom plic, tak i jakýkoliv jiný maligní plicní nádor. Pokud není karcinom léčen, může růst a v rámci procesu zvaného metastazování se rozšířit i mimo plíce do okolních tkání nebo dalších částí těla.

Pneumotorax - bolest na hrudi a dušnost způsobená přítomností vzduchu v dutině hrudní mezi plícemi a žebry, dušnost způsobena smrštěním plíce.

Pneumokonióza - těžké poškození plic u horníků, způsobené zjizvením plicních sklípků po vdechování uhelného prachu.

Plicní edém - těžká dušnost způsobená tekutinou v plicích.

Plicní embolie - embolií (nebo embolizací) označujeme proces uvolnění trombu z místa vzniku a jeho následné přemístění do plicnice.

Plicní hypertenze - abnormální vzestup krevního tlaku v plicních cévách. Nejedná se o onemocnění, ale hemodynamickou abnormalitu, která provází řadu onemocnění.

Anketa

PRODĚLALI JSTE NĚJÁKOU Z TĚCHTO NEMOCÍ?
Ano
83,4 %
Ne
16,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 711 čtenářů.

Máte zkušenost s některým z těchto onemocnění? Podělte se o Vaše zkušenosti do komentáře.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz