Hlavní obsah
Zdraví

Poděkujme našim plicím za 6 milionů nádechů za rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Ač všichni víme, že bez plic bychom nemohli dýchat a žít, málokdo si zjišťuje zajímavosti o tomto životně důležitém orgánu. Věděli jste třeba, že povrch našich plic je dostatečně velký, aby pokryl celý tenisový kurt?

Článek

Naše plíce jsou v provozu 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, 365 dní v roce. Dýchají 12 až 15krát za minutu, což znamená 17 000 nádechů denně nebo více než 6 milionů nádechů za rok. A nemají žádné dny dovolené! Plíce jsou jedním z největších orgánů v našem těle. Kromě toho, že povrch obou plic je zhruba stejně velký jako tenisový kurt, pak celková délka dýchacích cest, které jimi procházejí, je něco málo přes 2400 kilometrů, což je asi jako z Prahy do Madridu.

Anketa

Jak pečujete o své plíce vy?
Pravidelně chodím do posilovny.
15,4 %
Občas si jdu zacvičit.
0 %
Pravidelně běhám.
0 %
Občas si jdu zaběhat.
15,4 %
Víte, že ani nevím?
30,8 %
Jinak.
38,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 13 čtenářů.

Život s jednou plící

Všichni máme obvykle dvě plíce, ale ne všichni vědí, že levá plíce je o něco menší a má zářez, aby poskytla místo pro srdce. Každá plíce je pak rozdělena na laloky – levá plíce má dva a pravá plíce tři, které jsou podobné balónkům naplněným houbovitou tkání. Každý lalok přijímá vzduch ze své vlastní větve bronchiálního stromu, ale všechny mají stejnou funkci: přivádění kyslíku do krevního řečiště a odstraňování oxidu uhličitého. Proto je možné, ale samozřejmě ne ideální, žít jen s jednou plící.

Naše plíce v číslech

Kapacita plic je množství vzduchu, které naše plíce zadrží při jednom nádechu. Liší se podle velikosti člověka, věku, pohlaví a zdraví dýchacích cest. Maximální množství vzduchu, které mohou plíce průměrného dospělého muže pojmout, je asi šest litrů. Každý den přitom vdechneme něco málo přes 7500 litrů vzduchu, což je dost na to, abychom vzduchem naplnili bazén normální velikosti. Je to množství potřebné k okysličení přibližně 7500 litrů krve pumpované denně naším srdcem.

Hlavním dýchacím svalem je bránice. Tato kupolovitá svalová stěna dělá většinu dechové práce tím, že rozšiřuje a stahuje hrudník, aby nasával vzduch dovnitř a ven z plic. Pokud jsou vaše plíce zdravé, je to asi 80 procent. Když plíce potřebují být výkonnější, například trpíme plicním onemocnění, které zhoršuje dýchání, nebo jste sportovec nebo hudebník, který chce zvýšit výkon, běžným místem, kde začít, jsou dechová cvičení, která jsou zaměřena na bránici.

Normální je nekouřit

Kouření cigaret je hlavní příčinou rakoviny plic a chronické obstrukční plicní nemoci (CHOPN), která zahrnuje chronickou bronchitidu a emfyzém. Cigaretový kouř, dle Americké asociace plic, totiž zužuje dýchací cesty a ztěžuje dýchání, způsobuje chronický zánět nebo otok plic, který může vést až k chronické bronchitidě.

Při dlouhodobém vdechování kouře může dojít ke zničení plicní tkáně, což s sebou může přinést změny, které přerostou v rakovinu. Pokud jste se ještě tohoto zlozvyku nezbavili, pak je na čase začít třeba právě teď.

„První věc, kterou je potřeba udělat pro naše plíce, je zdržet se kouření, ať už jde o běžné cigarety nebo elektronické cigarety, známé také jako vaping,“ řekl pro Naše plíce lékař Antonín Weisner.

„Víme, jaké dlouhodobé účinky mají cigarety na plíce a další orgány, včetně srdce a krevních cév. Neznáme sice dlouhodobé účinky vapingu, ale obáváme se, že by mohly být stejně špatné a že za desítky let skutečně uvidíme účinky dlouhodobého užívání elektronických cigaret.“

Pohybujte se ve zdravém prostředí

Našim plicím rovněž pomůže, když se vyvarujeme vystavení se vnitřním znečišťujícím látkám.

Pasivní kouření, používání chemikálií v domácnosti a na pracovišti – to vše může způsobit nebo zhoršit plicní onemocnění. Udělejte ze svého domova a auta nekuřácká, otestujte svůj domov na radon, vyhněte se cvičení venku ve dnech se špatným vzduchem. A snažte se více vzdělávat.

I kvalita venkovního vzduchu se den ode dne liší a v některé dny je zejména ve velkých městech nezdravé dýchání. Znalost toho, jak znečištění venkovního ovzduší ovlivňuje naše zdraví, a užitečné strategie pro minimalizaci dlouhodobého vystavení nám mohou pomoci udržet se v pohodě. Změna klimatu a přírodní katastrofy mohou také přímo ovlivnit zdraví plic.

Správné dýchání je zkrátka nesmírně důležité, neboť je prevencí proti nachlazení, zlepšuje náladu a napomáhá dobrému spaní. Většinou se doporučuje dýchat pouze nosem, protože sliznice v nose zachycuje nečistoty a vzduch ohřívá. Plíce jsou velice náchylné na chlad z vnějšího okolí a často podléhají zánětům. Dlouhodobé oslabení plic má však za následek i chřadnutí celého organismu, protože plíce zásobují každou buňku v těle kyslíkem.

Jak plíce jednoduše posílit?

Mezi typické projevy oslabení plic patří nemožnost se nadechnout, dušnost, kašel, výrazná únava, bušení srdce, vysychání pleti, i těžší onemocnění, jako astma a zápal plic. Pokud máte zahleněné plíce, máte zanesená a zahleněná střeva. Na úrovni duševní je to neschopnost nebo nechuť komunikace a smutná nálada.

Nejjednodušší, co můžeme pro naše plíce udělat, je zaměřit se na správný dech s delším výdechem. Jednoduché dechové cvičení nás nejen povzbudí, ale i pozitivně naladí na celý den. Nejlepší je se hned po probuzení zhluboka desetkrát nadechnout a dlouze vydechnout nosem. Z potravin je dobré zařadit zvláště ty, které mají pálivější charakter, respektive prohřívají organismus, jako jsou například ředkvičky, pórek, cibule, křen, česnek. Ideální je i zázvorový čaj. Je rovněž dobré upravit si spánkový režim: měli bychom chodit spávat brzo a vstávat s východem slunce, abychom načerpali energii na zimní měsíce.

Jakým způsobem pečujete o své plíce vy? Podělte se s námi v komentářích.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz