Hlavní obsah
Móda a trendy

Nadčasová elegance Bridgitte Bardot: Oživení módního dědictví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Natalie Kristina

Bridgitte Bardot

Začal podzim a opět tu máme Fashion Week. Pro všechny fanoušky módy je toto období jedním z nejzajímavějších a nejdůležitějších.

Článek

Ulice Milána a Paříže jsou plné celebrit a zajímavých módních kousků. Já osobně preferuji francouzskou módu, proto bych chtěla dnešní článek věnovat mé největší módní ikoně, a to Bridgitte Bardot.

Nedávno jsem měla štěstí shlédnout seriál z roku 2023 s názvem Bardot, inspirovaný životem právě Bridgitte. Film je plný zajímavých scén, skandálů a především módních kousků. Během seriálu můžete vidět šaty, ve kterých se Bridgitte vdávala či minisukně, které Bridgitte proslavily.

Velký potlesk se musí věnovat Julia de Nunez, začínající herečce, která ztvárnila hlavní hrdinku dokonale, chvílemi sledování si člověk nebyl jistý, zda sleduje Julii nebo opravdovou BB. Kromě Julie se na scéně objevil například Victor Belmondo, vnuk zesnulého Jean-Paul Belmonda, který ztvárnil postavu Vadima, prvního manžela Bridget a režiséra filmu Et Dieu… créa la femme, který se stal pro Bardot průlomovým do světa filmu.

Foto: Natalie Kristina

Julia de Nunez pro Bardot (2023)

Brigitte Bardot, BB, nadčasová ikona stylu padesátých a šedesátých let, přitahuje pozornost světa svým trvalým vlivem na svět módy. Dnes slaví 89.narozeniny, a i přes to Bardot zůstává otevřenou aktivistkou za práva zvířat a občas vyvolává kontroverze svými politickými názory. Přesto byla v době své kariéry oslavována jako „nejkrásnější žena světa“ a její vliv na módu byl pozoruhodný.

Jedním z významných příkladů módního odkazu Bardotové je příběh proslulé značky tanečních oděvů Repetto. Před svou slavnou kariérou modelky a herečky se Bardotová vyučila baletkou v pařížské Opeře. Právě její prostá žádost adresovaná zakladatelce značky Repetto Rose Repetto o pár outdoorových bot pro roli ve filmu „A Bůh stvořil ženu“ stála u zrodu první kolekce outdoorové obuvi této značky - ikonického modelu Cendrillon, který je dodnes základním kamenem jejich kolekce.

Foto: Natalie Kristina

Bridgitte mohla být baletkou

Jean-Marc Gaucher, současný generální ředitel společnosti Repetto, na její vliv vzpomíná s láskou: „Byla jiskrou, která zažehla hnutí. Lidé toužili napodobit její styl a ona se stala symbolem ženské emancipace, která zpochybnila normy své doby.“

Styl Bardotové byl jiný než konvenční a vymykal se nedotčeným standardům celebrit své doby. Nonšalantně se procházela bosá, odvážně oblékala minisukně i v Elysejském paláci a díky svým rozcuchaným blond vlasům a odvážným kočičím očním linkám se stala tvůrkyní trendů. Když dnes procházíme ulicemi světových módních metropolí, není možné si nevšimnout, že se tyto ikony znovu objevují.

Jean-Claude Jitrois, návrhář, který Bardotovou oblékal v osmdesátých letech, popsal její charakteristický styl jako „chic-destroy“ - nadčasový půvab, který se vítězně vrací. Mladí lidé jsou okouzleni jejím nebojácným odmítáním měšťáckých norem a jejím stylem „A Bůh stvořil ženu“ - jedinečnou elegancí, která stále uchvacuje srdce.

Módní odkaz Bardotové nezná hranic. Zatímco svět znovu objevuje trvalý půvab módního vlivu Brigitte Bardotové, je zřejmé, že její vliv na styl nadále utváří módní krajinu. Její nadčasová elegance a rebelský duch jsou zdrojem inspirace pro novou generaci módních nadšenců a zajišťují, že odkaz Bardotové zůstává stejně silný jako kdykoli předtím.

Podívejme se na pár významných módních kousků:

Foto: Natalie Kristina

Bardot na akci v Palais de Chaillot v roce 1955.

Foto: Natalie Kristina

BB s Pablem Picassem v květovaných šatech a baletních lodičkách v dubnu 1956.

Foto: Natalie Kristina

V roce 1956 se Bardotová v Cannes procházela po pláži v černých šatech s puntíkovaným podkladem

Foto: Natalie Kristina

V roce 1956 si Bardot oblékla nádherné vyšívané večerní šaty na akci s královnou Alžbětou II. a královskou rodinou.

Foto: Natalie Kristina

V roce 1958 v Benátkách oblékla šaty s výstřihem do A a slušivý kabát

Foto: Natalie Kristina

Na lodi v Benátkách v roce 1958 vypadala herečka dokonale v pruhovaných košilových šatech a šátku.

Foto: Natalie Kristina

Druhá svatba Bardotové (s francouzským hercem Jacquesem Charrierem) se konala v roce 1959 ve vile jejích rodičů v Louveciennes ve Francii.

Foto: Natalie Kristina

V roce 1963 si Bardotová na celodenní nákupy s Freyem v Londýně oblékla kabát s podkolenkami a mašlí ve vlasech.

Foto: Natalie Kristina

Při návštěvě svého oblíbeného místa Saint Tropez v roce 1974 chodila herečka bosá v bílých šatech s výstřihem do V.

Natalie Kika

Zdroj:

https://www.imdb.com/title/tt19001296/

www.repetto.com

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz