Hlavní obsah
Knihy a literatura

Kdo volí Trumpa? Jan Kaliba naslouchal hlasům rozhádané země

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jan Kaliba (se souhlasem)

Synovec Andyho Warhola Martin volil v roce 2020 Donalda Trumpa

„Potřebujeme Trumpa v Bílém domě. A i když budou úřady zase tvrdit, že volby prohrál – já budu věřit jemu, že zvítězil,“ řekl Roger Janu Kalibovi. Roger není zdaleka sám. Také tito lidé budou na podzim rozhodovat o budoucí podobě světa.

Článek

Jan Kaliba působil šest let jako zpravodaj Českého rozhlasu ve Spojených státech. Za tu dobu se věnoval nejen běžnému zpravodajství, ale hlavně naslouchal: nejen fanatickým voličům Donalda Trumpa, ale také domorodým obyvatelům Ameriky, potomkům černošských otroků i těm, kteří se snaží do USA dostat přes jižní hranici. Zajímalo ho, jak tito lidé přemýšlejí, zajímaly ho jejich příběhy. Nyní je předkládá čtenářům v knize Zápas o Ameriku. Hlasy z rozeštvané země. Přináší v ní pohled na stát, v němž se rozhoduje i o naší budoucnosti, skutečně zevnitř.

Foto: Jan Kaliba (se souhlasem)

Obdivovatelé Donalda Trumpa před nemocnicí, kde se léčil s covidem-19

Letos v létě se Jan Kaliba do USA na skok pracovně vrátil a zamířil do půvabné venkovské Pensylvánie. Tahle část Spojených států rozhodně mezi vyhlášené atrakce z průvodců nepatří, ovšem jako klíčový stát amerických prezidentských voleb má jiný význam. A právě tam Jan Kaliba potkal Rogera, republikána z města Bethelem, který v posledních letech zcela propadl Donaldu Trumpovi a věří mu, cokoli řekne.

„Fascinuje mě objíždět podobná místa a mluvit s různými typy voličů Donalda Trumpa, abych pochopil, proč ho podporují, proč mu propadli, co na něm obdivují – a proč se od něj někteří z nich časem odvrátili. Strávil jsem tím značnou část šesti let, během nichž jsem v USA pobýval v roli stálého zpravodaje Českého rozhlasu. Zažíval jsem při tom bizarní situace a ocital se na úžasných místech, kam turistova noha málokdy vkročí,“ říká Jan Kaliba.

„Vyjel jsem na moře se starostou potápějícího se ostrova Tangier, kde žije silně nábožensky založená komunita lovců krabů. Potěžkal jsem si kuši lovce jelenů na samotě v lesích New Hampshire. Každé Vánoce mi od jednoho z Trumpových voličů chodil balíček se slaninou a javorovým sirupem na mou adresu do Washingtonu. A právě tam jsem také 6. ledna 2021 kráčel s Trumpovými nejoddanějšími v davu, jehož čelo zaútočilo na sídlo amerického Kongresu,“ dodává.

Na všechna tato místa Jan Kaliba vede i své čtenáře v knize Zápas o Ameriku. Hlasy z rozeštvané země. Ze země, kde už se společnost neshodne ani na legitimitě voleb, a která stojí na volební křižovatce. Z té vede další cesta dvěma velmi odlišnými směry. Kterým z nich se Američané vydají, to může zásadně ovlivnit i budoucnost bezpečnosti v Evropě.

S podobným vášnivým zájmem, s jakým zkoumal trumpovskou komunitu, se Jan Kaliba ponořil i do jiných témat: jak vidí své postavení v současných Spojených státech domorodí obyvatelé a černošští Američané. Také oni svádějí svůj vlastní „zápas o Ameriku“, kterým se věnují další části knihy. V té závěrečné vyprávějí své příběhy obyvatelé jižního amerického pohraničí a běženci, kteří se do USA zoufale snaží dostat z Mexika.

Foto: Nakladatelství Argo

Jan Kaliba: Zápas o Ameriku. Hlasy z rozhádané země

Ukázka z knihy:

Lež zabíjí

(Washington, D. C., 6. ledna 2021)

„Pověste zrádce!“ křičí starší muž a nad hlavou drží transparent stejného znění: Hang The Traitors. Lidé v davu kolem něj souhlasně přikyvují a někteří výzvu nadšeně opakují. „Pověste zrádce!“ zní sborově centrem Washingtonu, D. C.

Je odpoledne 6. ledna 2021, dva měsíce po amerických prezidentských volbách. Federální zákonodárci se v nedalekém Kongresu právě chystají formálně potvrdit vítězství kandidáta Demokratické́ strany Josepha Bidena. Obdivovatelé jeho poraženého soupeře, dosluhujícího republikánského prezidenta Donalda Trumpa, se s tím ale nemíní smířit. Tisíce a tisíce jich teď proudí k bělostné budově Kapitolu, kterou mají na dohled.

„A kdo jsou ti zrádci, které chcete věšet? Jak je poznáte?“ ptám se muže s cedulí, jenž má radost, že se na chvíli stal roztleskávačem této části masy.
„Jak to poznám?“ opakuje a zkoumavě si mě prohlíží. V šedých rukavicích s dírami na prstech držel celou dobu transparent se svým heslem nad hlavou, ale teď ho na chvíli sklání. „Já ti řeknu, jak to poznám. Kdo má na sobě čepici ‚Trump‘, ten zrádce není!“ směje se. „Ale ne, vážně – kdokoli řekne, že Biden je zvoleným prezidentem, ten je zrádce,“ vysvětluje a kráčí dál.

Foto: Nakladatelství Argo

Jan Kaliba

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz