Hlavní obsah
Knihy a literatura

Palestinský muslim Bassam a izraelský Žid Rami ztratili v konfliktu dcery a našli přátelství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Křikava, nakladatelství Argo

Colum McCann

Bassam Aramin je Palestinec, Rami Elhanan Izraelec. Svět se pro oba nenávratně změnil poté, co konfliktu mezi oběma stranami padly za oběť jejich vlastní malé dcery. Jejich příběh, který vypráví Colum McCann, se stal děsivě aktuálním tuto sobotu.

Článek

Třináctiletá Smadar Elhananová, v tričku Blondie, s nakrátko ostříhanými vlasy, s walkmanem, na kterém hrála písnička Sinead O’Connor Nothing Compares 2U, šla 4. září 1997 po ulici Ben Jehuda v Jeruzalémě, když se tři mladí Palestinci odpálili a zabili sebe, Smadar a další čtyři lidi.

O deset let později a necelé tři kilometry odtamtud byla desetiletá Abir Araminová ve školní uniformě střelena do týla osmnáctiletým izraelským vojákem. Místní palestinská klinika, kde byla Abir ošetřena, měla jen málo funkčního vybavení, a tak se lékaři rozhodli převézt ji do lépe vybavené nemocnice na druhé straně zdi. Její sanitka se zdržela několik hodin na hraničním kontrolním stanovišti a o dva dny později zemřela v nemocnici Hadassah v Jeruzalémě, ve stejné nemocnici, kde se narodila Smadar.

Tyto skutečné události se staly základem nového silného a dramatického románu Columa McCanna Apeirogon. Slovo apeirogon označuje mnohoúhelník s nekonečným, ale spočitatelným počtem stran. Irský autor, který sám ví, jaké je žít na pozadí konfliktu, se pustil do psaní románu s pokorou a citlivostí, kterou blízkovýchodní střet vyžaduje. Díky neziskové organizaci Narrative 4 se mohl setkat s otci, kteří přišli o své dcery na různých stranách konfliktu – palestinským muslimem Bassamem Araminem a izraelském Židem Ramim Elhananem.

Oba muži se připojili k Rodičovskému spolku, skupině pozůstalých, kteří se ve svém zármutku spojují a usilují o mírové řešení konfliktu. Od roku 2007 spolu cestují po celém světě a mluví o tom, co zažili, a proč věří, že mírové ukončení okupace je nejen možné, ale i nezbytné. „Proto jsou pro mě tak neuvěřitelně hrdinští: to, že svůj příběh vyprávějí znovu a znovu, protože doufají, že může zachránit ostatní,“ řekl Colum McCann v jednom z rozhovorů o předlohách svých postav.

Foto: Nakladatelství Argo

Colum McCann: Apeirogon

Tento román, rozdělený do 1001 útržkovitých kapitol – což je číslo odkazující na „Tisíc a jednu arabskou noc“ - odráží nekonečné komplikace, které jsou příčinou smrti dívek, a nekonečný zármutek, který po nich následuje. Části v délce od jednoho řádku až po několikastránkové rozhovory vytvářejí mozaiku, která autorovi umožňuje představit různé myšlenky a fakta bez těžkopádnosti.

Apeirogon se vzpírá běžnému vyprávění, místo toho volí otevřený přístup, meditativní a hledající. Ze všech současných témat je možná právě Izrael tím, u něhož je tato volba nejoprávněnější, tak spletitá je jeho tragická historie. Čteme o Bassamově prozření ve vězení, když jako mladý muž sledoval dokumentární film o holocaustu; čteme o izraelských vojácích, kteří přišli postavit hřiště na památku Abir, přestože tím riskovali své životy; čteme o tragédii rozdělené geografie a společné historie; zabloudíme do zdánlivě nesouvisejících odboček o posledním jídle Françoise Mitterranda, o chodci po laně, který přešel z Palestiny do Izraele, o šíleném misionáři, o ptácích, o Borgesovi.

Přes veškerý smutek je Apeirogon románem, který i v aktuální beznadějné situaci dokáže najít naději. Přátelství Bassama a Ramiho je silné. To je, jak román naznačuje, řešení konfliktu: přátelství, uznání společné zkušenosti, láska. Nic se však po minulé sobotě nezdá vzdálenější. Kolik takových otců přibylo za posledních pár dní na obou stranách konfliktu?

Jana Jašová

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz