Hlavní obsah
Knihy a literatura

Ukládejte peníze do knih

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Richard Klíčník, nakladatelství Argo

Limitované vydání Pána prstenů v kožené vazbě

Samozřejmě ne tak, že budete vkládat bankovky mezi stránky. S limitovaným bibliofilním vydáním si pořídíte krásný artefakt, který navíc časem získá na hodnotě, tvrdí Richard Klíčník, který má bibliofilie na starosti v nakladatelství Argo.

Článek

Vlastnit něco jedinečného je touhou všech sběratelů na světě, a zatímco filatelisté mají svoje chybotisky, milovníci knih spoléhají na limitovaná a bibliofilní vydání. Vycházíme jim vstříc už několik let.

U jakých knih má smysl vytvářet sběratelské verze?

Zejména u takových, které mají pevnou, v ideálním případě stále se rozrůstající fanouškovskou základnu. V našem případě to dokonale naplňuje hned několik autorů, z nichž na předních pozicích budou bezesporu J. R. R. Tolkien a G. R. R. Martin.

Připravovat díla profesora Tolkiena v nejrůznějších edicích – to je koníček jeho vydavatelů po celém světě…

V našem případě jsme vedle běžných vydání v posledních letech připravili bibliofilního Hobita v kůži i v plátně. Jsou dávno vyprodaná a jejich ceny se na trhu pohybují na pětinásobku té pořizovací. Podobně jsme vypravili i Pána prstenů, jehož výroba nám z mnoha důvodů zabrala takřka čtyři roky.

Foto: Richard Klíčník, nakladatelství Argo

Hobit vázaný v kůži

Je to z důvodů náročnosti přípravy?

Rozhodně ano, je to ruční práce. V současné době připravujeme ještě jednu edici 55 kusů v zelené kůži a v boxu, ale dokončíme ji určitě až příští rok.

A co George R. R. Martin, který svou ságu Píseň ledu a ohně pořád ještě nedopsal. Má cenu ho vydávat v bibliofiliím vydání?

Na to bych odpověděl, že nejnovější bibliofilní vydání 52 kusů pouhého prvního dílu, tedy Hry o trůny, ze Subterranean Press stálo 2500 dolarů a knihy se vyprodaly za jediný den. My jsme Píseň ledu a ohně vydali v plátně i v kůži, to první je vyprodané zcela, u druhé varianty zbývá posledních pár kusů, takže bych se nebál…

Foto: Richard Klíčník, nakladatelství Argo

Píseň ledu a ohně vázaná v kůži

To ale není jediný Martin, kterého chystáte.

Vyjde také limitovaná edice 300 kusů Martinova skvělého upírského románu Sen Ocrewee společně s limitkou povídek komiksového mága Alana Moora Iluminace. Ta vyjde v nákladu 333 kusů. Obě knihy se od obyčejné verze liší vazbou s plátěným hřbetem a ražbou navíc – zkrátka krásné kusy do domácí knihovny. A cena je díky poměrně vysokému nákladu přijatelná. Tyhle dvě budou také v běžné distribuci, do které se ty ostatní vůbec nedostanou. Prodáváme je přes speciální stránky, které musí zájemci trochu hledat.

Dlouhodobá je vaše spolupráce s Jaroslavem Rónou a poměrně čerstvá s Františkem Skálou, oběma ze skupiny Tvrdohlaví. Jak k tomu došlo?

Jaroslav Róna pro nás už před několika lety ilustroval běžné vydání Orwellova románu 1984. Když jsme ho viděli, rozhodli jsme se vydat bibliofilii v nákladu sto kusů v hliníkových deskách a s číslovaným autorovým leptem. Dnes se tato rarita prodává – když se výjimečně objeví – kolem třiceti tisíc korun. Následovalo bibliofilní vydání skvělých Rónových ilustrací Sto kreseb odněkud a v současnosti se chýlí k vydání Meyrinkův Golem, kterého Jaroslav Róna ilustroval s neutuchajícím zápalem pro věc. I zde připravujeme speciální verzi s dalším autorovým leptem.

Foto: Nakladatelství Argo

Orwellovo 1984 s ilustracemi Jaroslava Róny

A František Skála?

S Františkem Skálou spolupracujeme nově, ale zato na jednom z nejrozmáchlejších projektů – na básnické prvotině Tomáše Peřiny Tam uvnitř něco je. Knížka hravých hororů autora ilustrací nadchla, a tak stvořil úchvatný konvolut koláží s jedinečným espritem dokonale vystihujícím ducha básní. Krom běžného vydání jsme připravili také sto kusů v černém plátně s extravagantním stříbrným bubákem na přední desce. Součástí balení je také volná signovaná a číslovaná litografie Františka Skály. Na téhle knize nechal každý z autorů kus duše.

Foto: Richard Klíčník, nakladatelství Argo

Limitovaná edice Tam uvnitř něco je

Foto: František Skála

František Skála: Rudá Karkule

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz