Hlavní obsah
Knihy a literatura

Vidlák míří do Bílého domu. Svoji cestu popsal už před několika lety v knižním bestselleru

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: oficiální stránky senátora J. D. Vance / www.vance.senate.gov

Republikánský senátor J. D. Vance

Ostrý kritik Donalda Trumpa, poslední dva roky jeho podporovatel, nyní nominant na viceprezidenta. Republikánský senátor J. D. Vance. A také spisovatel, jehož kniha senzačně odhaluje, odkud pochází velká část Trumpových voličů a také on.

Článek

Vanceova prvotina Americká elegie: Memoáry o krizi rodiny a kultury (Hillbilly Elegy, 2016, česky 2018 v nakladatelství Argo) vzbudila pozornost už dvakrát. Poprvé v roce 2017, kdy vévodila žebříčku bestsellerů, protože se k ní po nečekaném vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách obracely zástupy čtenářů ve snaze pochopit prostředí, z něhož se rekrutovala velká část Trumpových voličů, tj. prostředí bílé americké chudiny. A podruhé letos v červenci, kdy se její autor stal kandidátem na amerického viceprezidenta – a zástupy čtenářů tak knihu čtou i jako zprávu o něm samém. Kdo tedy je J. D. Vance?

Foto: Nakladatelství Argo

J. D. Vance: Americká elegie

James Davis se narodil roku 1984 v ohijském městečku Middletown v „rezavém pásu“ Ameriky s příjmením Bowman; jeho rodiče se rozvedli brzy po jeho narození, kvůli drogové závislosti jeho matky jej vychovávali prarodiče, Vance je jejich příjmení, které v dospělosti přijal. Po dokončení střední školy vstoupil do námořní pěchoty a sloužil v Iráku. Díky stipendiu pro válečné veterány pak vystudoval Ohijskou státní univerzitu a právnickou fakultu Yaleovy univerzity. Publikoval řadu článků v různých periodikách, pracoval pro investiční firmu v Silicon Valley, v roce 2022 se stal republikánským senátorem za Ohio a v roce 2024 kandidátem na amerického viceprezidenta. Jeho politická kariéra je přitom v jistém ohledu dosti překvapivá a vyznačuje se nemalým pragmatismem: vůči Donaldu Trumpovi původně zaujímal značně kritický postoj, dnes však pro něj má jen slova chvály. Každopádně bude velmi zajímavé sledovat, jak si J. D. Vance povede v nové roli.

Tak či onak, jeho kniha Americká elegie výmluvně a čtivě ukazuje, odkud její autor fyzicky i duchovně pochází – nabízí totiž nejen detailní popis prostředí amerických „hillbillies“, volně přeloženo „vidláků“ či „buranů“, ale rovněž vroucí a osobní analýzu krize kultury chudých bělošských Američanů.

O rozkladu této společenské skupiny, procesu, který nenápadně probíhá už více než čtyřicet let, se píše stále častěji a se stále větším znepokojením, ale dosud nikdo jej nepopsal zevnitř a tak kriticky. V Americké elegii J. D. Vance pravdivě líčí, jak prožívá sociální, regionální a společenský úpadek člověk, který se s tímto břemenem narodil.

Příběh rodiny Vanceových začal v poválečné Americe nadějí. Autorovi prarodiče byli „zamilovaní, ale chudí jako kostelní myš“. Přestěhovali se z apalačského regionu Kentucky do Ohia s nadějí, že uniknou strašné chudobě, která je obklopovala. Stali se příslušníky střední třídy a nakonec jedno z jejich vnoučat absolvovalo právnickou fakultu Yaleovy univerzity, což je konvenčním měřítkem společenského vzestupu. Ale když se začteme do rodinné ságy Americké elegie, postupně zjistíme, že autorovi prarodiče, teta, strýček, sestra a především jeho matka se s životem ve střední třídě jen obtížně vyrovnávali, že se nikdy zcela nevymanili z minulosti poznamenané týráním, alkoholismem, chudobou a traumaty, problémy charakteristickými pro jejich oblast Ameriky. S pronikavou upřímností Vance ukazuje, že démony své chaotické rodinné historie v sobě stále nosí i on.

Podle knihy vznikl také film Hillbilly Elegy oscarového režiséra Rona Howarda s Gabrielem Bassem v roli J. D. Vance a Glenn Close jako babičkou, která ho vychovala (trailer).

#Petr Onufer

#MojeArgo

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz