Hlavní obsah
Zdraví

Tisícovka za podstoupení preventivní prohlídky. Jde o lék na upadající zdraví Čechů?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Thirdman / Pexels

Preventivní prohlídku u zubního lékaře bychom měli absolvovat alespoň jednou za rok.

Na preventivní lékařské prohlídky ukázněně chodí zhruba půlka dospělých. Ta druhá riskuje vznik zdravotních potíží, jejichž léčba bude náročná. Kdyby se ale za preventivní kontrolu vyplácela odměna, přišli by i největší hříšníci.

Článek

Na kontrolu k zubaři a případně i na gynekologii bychom měli chodit jednou za rok. Každé dva roky bychom měli projít preventivní prohlídkou u praktického lékaře. Máme na to dokonce jako pojištěnci českých zdravotních pojišťoven ze zákona nárok. Jenže to znamená, že na to musíme myslet. Že si k lékaři musíme zavolat i dva měsíce dopředu, protože takové jsou čekací lhůty. Že si musíme vzít volno z práce a pak strávit kdo ví jak dlouho v čekárně, než na nás konečně přijde řada. Na závěr se nejspíš dozvíme, že jsme v pořádku. A řada z nás si – místo aby měla z dobré zprávy radost – pomyslí: „Tak to jsem sem nemusel chodit.“

Prevence zjistí problémy, o kterých zatím nevíte

Dodržování pravidelných preventivních prohlídek se rozhodně vyplatí. Řadě nemocí se totiž dá předcházet a nasazení léčby při včasném záchytu může oddálit nebo zcela odvrátit vážné komplikace. Například vznikající kardiovaskulární onemocnění je možné z 80 % ovlivnit pouhou úpravou životního stylu. Studie zdravotního stavu dospělých EHES 2019 například zjistila, že o své hypertenzi jako nejčastějším onemocnění kardiovaskulárního systému nevědělo 46 % mužů a 26 % žen ve věku 25 – 64 let. O tom, že trpí cukrovkou, nic netušilo 23 % nemocných mužů a 24 % žen. Absolvování preventivní prohlídky u praktického lékaře by přitom jejich potíže odhalilo a léčba by jim nejspíš na další roky zvýšila kvalitu života.

Foto: Ministr zdraví

Proč lidé na prevenci kašlou

Není tedy rozumné vynechávat preventivní kontroly s tím, že „mně nic není“. Čekat až na chvíli, kdy se potíž projeví bolestí či jinými citelnými příznaky, může být pozdě. NAPO, think-tank Ministr zdraví a výzkumná agentura PAQ Research letos provedly průzkum, který mapoval přístup české veřejnosti k preventivním prohlídkám. Častým důvodem jejich vynechávání je podle zjištění výzkumu právě skutečnost, že lidé nepociťují žádné zdravotní problémy.

Čtvrtina dotázaných ani nevěděla, kdy byla u lékaře posledně, a tím pádem netušila, kdy by se měla opět objednat. Roli ale hraje také vzdálenost ordinace. Na prevenci do ordinace praktického lékaři poctivě chodí zejména ti, kteří ji mají ve vzdálenosti do 15 minut od bydliště. Pokud k lékaři musejí cestovat déle než hodinu, je u nich 3krát nižší šance, že na preventivní prohlídku přijdou.

Foto: Ministr zdraví

Graf vzdálenosti od lékaře

Jak je to s docházkou na různé typy vyšetření

Téměř polovina dospělých (48 %) chodí vzorně k praktickému lékaři, zubaři a případně i na gynekologii. Dalších 39 % přiznává, že nedodržuje doporučenou frekvenci prohlídek. Je tu ovšem také 14 % hříšníků a hříšnic, kteří na některé ze zmiňovaných preventivních kontrol nebyli už celých deset let či více! To už znamená závažné zanedbávání péče o vlastní zdraví. Nikdo z reprezentativního vzorku 1022 dotázaných naštěstí tímto způsobem nevynechává kontroly u praktického lékaře, zubaře i gynekologa současně.

Ženy jsou obecně v péči o zdraví pečlivější než muži, a tak nepřekvapí, že nejukázněnější jsou pacientky gynekologie. Jednou za rok se tam na preventivní objednají téměř tři čtvrtiny žen. Obdobně lidé přistupují k péči o zuby. Sedm z 10 jde k zubaři alespoň 1krát ročně, dvě zubní prohlídky za rok absolvuje necelá třetina. Nejmenší kázeň mají lidé u preventivní prohlídky u praktického lékaře, která se má podstupovat jednou za dva roky. Tam hodně záleží na věku – lidé nad 55 let jsou z hlediska docházky čtyřnásobně vzornější než lidé do 34 let.

Ne vždy ale záleží na vůli samotného pacienta. Nejčastější bariérou preventivních zubních prohlídek je v současnosti holý fakt, že lidé prostě zubaře nemají. Mezi těmi, kdo neměli chrup zkontrolovaný už deset a více let, jich zubaře nemá celých 58 %. Kraje, kde stomatologové chybí nejvíc, jsou Moravskoslezský, Liberecký a Královéhradecký.

Foto: Ministr zdraví

Graf jak poctivě lidé chodí na preventvní prohlídky

Víme, jak lidi k prevenci motivovat

Pokud nejste dosud přesvědčeni, že preventivní prohlídka je lepší než později mnohem náročnější a nepříjemnější léčba, co by vás dokázalo přesvědčit? V průzkumu se vyskytovaly návrhy, že by pacient měl za absolvování prevence dostat finanční odměnu. Koneckonců zdravotní pojišťovně tím šetří peníze, které by ji pak stála jeho léčba. Ukázalo se, že při odměně 1000 Kč za prohlídku by počet vzorných pacientů stoupl ze 48 % až na 94 %. Myslíte si, že je to správná cesta? Nebo má člověk prevenci podstupovat sám pro sebe a nechat si za to platit je chybný přístup?

Možná by ale stačilo lidem v dnešní uspěchané době pomoci s hladkým průběhem návštěvy ordinace. Osm z 10 respondentů průzkumu by ocenilo připomínání termínů preventivních prohlídek telefonicky, emailem nebo sms zprávou. Stejný počet lidí by si přál omezení doby strávené v čekárně. Děkujeme, že jste dočetli až sem. Teď prosím, věnujte chvilku zamyšlení, zda pro letošní rok máte své preventivní prohlídky splněné. Pokud jste na některou zapomněli, zvedněte telefon a objednejte se.

---

Průzkum přístupu k preventivním prohlídkám realizovali Ministr zdraví, NAPOPAQ Research v dubnu 2023.

Projekt Národní asociace pacientských organizací je podpořen grantem z fondů EHP 2014–2021 v rámci programu Zdraví.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz