Článek
Potvrzená souvislost mezi střevním mikrobiomem a stárnutím
Vědecké studie posledních let odhalují, že se s věkem výrazně mění složení střevní mikroflóry. Dochází k úbytku prospěšných bakterií, zatímco ty škodlivé, podporující chronický zánět tzv. inflammaging, mají tendenci přibývat. Právě tento skrytý zánět je považován za hlavního viníka mnoha civilizačních nemocí, od cukrovky přes kardiovaskulární choroby až po urychlené stárnutí organismu. „Z pozice nutriční terapeutky vnímám mikrobiom jako naprosto zásadní faktor dlouhověkosti. Potraviny bohaté na prebiotika, probiotika a postbiotika mají obrovský potenciál podporovat zdravé stárnutí,“ vysvětluje Bc. Zuzana Melicharová, DiS., nutriční terapeutka.
Fermentace a klíčení jako přirozená cesta ke zdravějším střevům
Zdravější střeva a posílení imunity podpoříme produkty, které prošly procesem fermentace a klíčení.
Fermentace zvyšuje obsah probiotických kultur a vytváří tzv. postbiotika – látky, které posilují střevní bariéru a snižují zánět v těle.
Klíčení zase zlepšuje vstřebatelnost živin a zvyšuje obsah bioaktivních látek, které tělo potřebuje pro regeneraci a správné fungování. Navíc klíčené potraviny mají přirozeně vysoký probiotický potenciál.
Věda, která má místo na talíři
Podle studie zveřejněné v Nutrition Reviews v roce 2025 dochází s přibývajícím věkem ke snižování diverzity střevních bakterií a růstu těch, které podporují záněty. A právě tento typ nízkostupňového chronického zánětu odborníci spojují s předčasným stárnutím a zdravotními komplikacemi. „Našim cílem je vyvíjet ve spolupráci s odborníky produkty, které vycházejí z aktuálních vědeckých poznatků. Doslova revoluční je například studie PubMed z let 2023-2025, která ukazuje, že mikrobiom je mnohem více než jen zažívání, ale silný faktor ovlivňující naše zdraví a tempo stárnutí,“ uzavírá Bc. Zuzana Melicharová, DiS., nutriční terapeutka.
zdroje: zdravyzivot.com