Hlavní obsah
Lidé a společnost

Archa úmluvy jako Svatý grál, truhla ukrývající tajemství nebo jen bájná neexistující relikvie

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Andrew Shiva / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Chrámová hora v Jeruzalémě

Kdo alespoň jednou četl Bibli, nebo viděl alespoň jeden film vztahující se k biblickým událostem, jistě slyšel i o Arše úmluvy. Měla by to být totiž bájná relikvie obsahující dávné tajemství.

Článek

Nejčastěji bývá označována jako Archa úmluvy, můžeme se ale setkat i s označením Schrána úmluvy. Podle Bible mělo jít o truhlu, ve které si příslušníci judaismu schovali nejcennější předměty spojené s jejich náboženstvím. Podle všeho měla obsahovat, jak desky, které nalezl Mojžíš na hoře Sinaj a které obsahovaly desatero přikázání, tak také manu neboli pokrm, kterým Bůh živil Židy na jejich dlouholeté pouti pouští, a také Áronovu hůl.

Dnes nemůžeme s jistotou říci, že by taková Archa úmluvy existovala, avšak existují záznamy o tom, že ji s sebou izraelský lid bral do bitev, aby jim byla truhla ochranou. Když se ale nebojovalo, byla truhla uložena v Jeruzalémském chrámě, nejslavnější židovské stavbě období prvního tisíciletí před Kristem. Jenže chrám byl nadobro zničen v roce 586 po Kristu a od té doby o Arše úmluvy nikdo neslyšel. Jako by se ztratila z povrchu zemského.

Některé spisy poukazují na to, že Archa ale nikdy ztracena nebyla, ale pouze byl změněn její úkryt. Jedna z tezí tvrdí, že byla ukryta v jeskyni poblíž hory Sinaj, jiní Židé ale tvrdí, že byla zazděna v labyrintu pod chrámem, kde zůstala dodnes. Když byl totiž Jeruzalémský chrám zničen, vznikla na jeho místě následně řada nových staveb. Dnes na něm stojí část starého Jeruzalémského města, slavná Zeď nářků nebo i Skalní dóm.

Teorií o jejím ukrytí či přesunutí však kolují desítky, a tak není možné s jistotou potvrdit, co se s Archou úmluvu mohlo stát, či se dokonce dopátrat k tomu, zda jsou záznamy o jeji existenci pravdivé. Jedna z nich ale mezi ostatními vyčnívá. Jedná o tezi, že truhla skončila v Etiopii, kde byla uchována u jezera Tana. Je faktem, že v tamních místech se dodnes dochovaly velmi staré obětní kameny Židů. To, co ale bylo na místě údajného úkrytu nalezeno, popisu truhly neodpovídalo. Nalezla se jedna jediná deska v pozlacené schránce, na níž bylo z každé strany vytesáno pět z přikázání. Přestože se později prokázalo, že deska byla zhotovena mnohem později, než aby mohla být pravá, stala se základem křesťanství v Etiopii. Dnes tak můžete v tomto státě slyšet o Mojžíšově desce zákona.

Protože se ale očividně pravá Archa úmluvy nikdy nenašla, byla vždy předmětem zájmu a pátrání lidí z celého světa. Ve středověku byla poprvé označena za Svatý grál, posléze se stala součástí mnoha tajných společenství. Archa úmluvy tak figuruje i v nauce Svobodných zednářů. Různými nadšenci jí bývají přisuzovány i nadpřirozené vlastnosti.

V minulém a současném století inspiruje tento mýtus tvůrce dobrodružných příběhů, které si můžeme přečist v knihách nebo shlédnout na plátnech kin. Je totiž opředena mnoha tajemstvími, ke kterým se řadí i její samotná existence. A právě proto je pro tvorbu takového dobrodružného příběhu s motivem hledání ztraceného pokladu jako dělaná. Nejslavnějším zpracováním hledání Archy úmluvy se stal dobrodružný film z počátku osmdesátých let Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz