Hlavní obsah
Cestování

Borne Sulinowo: Polské město, o kterém nikdo neměl nevěděl. Na mapě se objevilo až před 35 lety

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Radosław Drożdżewski / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Naprosto unikátní polské městečko Borne Sulinowo se nachází uprostřed lesa tam, kde po dlouhá desetiletí býval vojenský prostor. Nejdříve tu Němci budovali tajné podzemní prostory, Rusové tu pak skladovali jaderné zbraně.

Článek

Borne Sulinowo bývalo městečko jako každé jiné, než jej před druhou světovou válkou obsadili nacisté. Ti zde ještě před zahájením války vytvořili rozsáhlý komplex podzemních chodeb a krytů. Městečko pak bylo jedním z míst, odkud Němci zahájili útok na Poláky a odstartovali tím šest let trvající celosvětové krveprolití.

Nikdo však neví, kolik chodeb a bunkrů zde bylo vybudováno, protože jejich plány se nedochovaly. Nalezena nebyla ani žádná dokumentace, a proto se stále skupiny zvědavců pokouší najít nová místa, o kterých dosud neměl nikdo ani tušení. A čas od času se jim to skutečně podaří. Borne Sulinowo má tak každý rok více známých tajných chodeb, podzemních labyrintů či krytů. Některé objevy je ale nutno nejprve přezkoumat. Pravidelně se totiž stává, že někdo sice tvrdí, že učinil převratný objev, avšak následně se ukáže, že o tom nemá žádné důkazy a že jeho tvrzení byla pouhou lží.

Jisté ale je, že Borne Sulinowo toho stále ukrývá víc než dost. Při rekonstrukci jedné místní budovy bylo v podzemí objeveno elektrické vedení. To zavdalo příčinu tomu, že lidé začali mluvit o tajné železnici, které pod městečkem vedla. To však nikdy nebylo potvrzeno.

Foto: t.przechlewski / Wikipedia Commons / CC BY 3.0

Na konci druhé světové války Němci město ve spěchu opustili před blížící se ruskou armádou. A sovětská armáda zkázu městečka dokonala. Značná část území byla podminována, v lesích byly rozmístěny jaderné zbraně. Přestože později došlo k odminování území, stále se tu čas od času nějaká ta nevybuchlá bomba najde.

Nyní zde stojí malé prosperující městečko, které má asi pět tisíc obyvatel. Přímé nebezpečí v obci jim nehrozí, málokdo se však odváží do hlubin lesa víc, než je nutné. Některé zničené domy byly zrekonstruovány a postavila se také řada nových. Dojem z krásného prostředí tu ale kazí stavby, které byly snad jako připomínka dob minulých ponechány v původním stavu. Působí pak trochu depresivně přijít, když se kousek za krásnou novostavbou nachází deset pater vysoký dům s vysklenými okny v dezolátním stavu.

Život se do městečka Borne Sulinowo vrátil až poté, co přestalo být vojenským prostorem. Do té doby nebylo městečko evidováno na žádné mapě. Vláda zde pak v 90. letech začala prodávala levné domy. A to bylo pro Poláky z okolí velké lákadlo. A prostředí, ve kterém se město nachází, bylo naprosto výjimečné. Je totiž celé v lese. Stromy jsou vykácené pouze na místech, kde se stavěl nějaký dům. Jenže lidé tu nemají moc pracovních příležitostí, a tak je tu mezi nimi velmi vysoká nezaměstnanost, která dosahuje až k 25 procentům.

Foto: t.przechlewski / Wikipedia Commons / CC BY 3.0

Přesto je Borne Sulinowo naprostým unikátem, který si nesmí nechat ujít nikdo, koho zajímá historie a druhá světová válka. Právě tady se totiž ocitnete na pomezí mezi minulostí a přítomností. Město má punc novosti, avšak skoro na každém kroku můžete najít odkaz na krutou historii tohoto místa.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz