Hlavní obsah
Lidé a společnost

Český Achilles Břetislav I., únosce a první velký prohibitor v našich zemích

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Dezidor / Wikipedia Commons / CC BY 3.0

Břetislav I.

Když se na českém území začal formovat první historicky doložený stát, v jeho čele stanula přemyslovská knížata. Břetislav k nim patřil a byl to vskutku svatý muž. Zakázal totiž pití alkoholu po celé zemi.

Článek

Když se vysloví jméno Břetislava I., většina z nás si asi vybaví pověst o Břetislavovi a Jitce, o které jsme se učili na základní škole. Jitku si Břetislav zvolil jako svou nevěstu, přestože mu v té době bylo teprve devatenáct let a knížetem českým se měl teprve stát. Obával se tak, že mu Jitka nebude dána dobrovolně, a tak zvolil z dnešního pohledu poněkud netradiční cestu, jak ji pro sebe získat. Unesl ji přímo z kláštera. Pověst je sice v mnoha ohledech nepřesná, ale její základ je historicky doloženým faktem.

Břetislav I. pocházel z rodu Přemyslovců a byl jedním ze středověké linie doložených knížat v českých zemích. Pocházel z linie bratra svatého Václava, Boleslava I., který našeho největšího světce zavraždil před vstupem do kostela ve Staré Boleslavi. Břetislav I. se ale za své vlády v 11. století těšil velkého uznání poddaných. Byl totiž rozumný a rozvážný.

Bylo mu přezdíváno Achilles, protože byl symbolickým otcem naší vlasti. Toto přízvisko dostal od kronikáře Kosmy, který ve své kronice sepsal Břetislavův příběh. Byl to velmi silný a statný muž, který se nezalekl žádného protivníka. Obnovil slávu českého lidu i samostatnost našich zemí. A právě proto pro něj bylo vybráno toto přirovnání, jež ho pasuje na úroveň jednoho z nejslavnějších bojovníků a hrdinů Trójské války.

Kromě toho byl ale Břetislav I. i odpůrcem alkoholu. Jako první v historii vyhlásil na našem území takzvanou prohibici. Hospody a krčmy, ve kterých se alkohol naléval, měl totiž za semeniště hříchu. Lidé v opilství páchali zločiny jako krádeže či vraždy. Často byli i nevěrni svým manželkám. A tomu chtěl Břetislav I. učinit přítrž. Nikdo nesměl chodit do krčem, nikdo nesměl zřizovat nové a nikdo nesměl kupovat ty existující. Hrozil za to krutý trest, při kterém byl obviněný přivázán ke kůlu a pak bičován. K tomu mu navíc byla dohola oholena hlava. A pak následovalo vězení. Každý, kdo byl přichycen při popíjení alkoholu, putoval rovnou do šatlavy.

Výraz prohibice nám nemusí být až tak neznámý. V souvislosti s metanolovou aférou na přelomu let 2012 a 2013 si i moderní Česko prošlo zákazem konzumace alkoholu nad určenou procentuální hranici obsahu alkoholu v daném nápoji. Na otravu alkoholem tehdy zemřelo kolem padesáti lidí.

Břetislav I. byl ale i panovníkem, který v českých zemích zavedl právo prvorozeného. Do té doby se nemusel panovníkem stát nejstarší syn vládnoucího knížete. A protože to v historii způsobilo nejeden konflikt, rozhodl se Břetislav I., že je potřeba stanovit pravidla následnictví a dát jim řád.

Jeden z jeho synů, Vratislav II., ale dosáhl ještě větší slávy než jeho otec. Stal se totiž historicky prvním českým králem, přestože korunu získal pouze pro sebe. Jeho následníci už se mohli honosit opět pouze titulem kníže.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz