Hlavní obsah
Umění a zábava

Chyby v českých filmech: Pelíšky jsou jich doslova plné, nevyhnuly se jim ani další legendy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Luciefoto / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Boleslav (Bolek) Polívka

Chyby v českých filmech nejsou žádnou výjimkou. Mnohdy si jich ale ani nevšimneme. Upozornit nás na ně musí až oko bystrého pozorovatele. Tady jsou některé z nich.

Článek

Chyby ve filmu jsou něco zcela běžného. Možná neexistuje ani jediný snímek, kde by žádná taková chyba nebyla. A právě proto můžeme množství chyb najít i v legendárních českých filmech. My vám dnes představíme tři z nich.

Slavná komedie Vrchní, prchni zachytila v jedné svojí scéně celý filmový štáb. Ten je vidět v odrazu od Vránova auta, když přijíždí s rodinou na hory. Stejně tak je pozornému oku patrné, že když Libuše Šafránková vrazí facku svému manželovi, ani se ho přitom nedotkne. Zvuk facky je tak do záběru přidaný. A poslední chyba, která určitě stojí za zmínku, je nesoulad obrazu a zvuku. V momentě, kdy si Vrána pouští houslový koncert, slyšíme hudbu z gramofonové desky ještě dříve, než se desky dotkne jehla gramofonu.

Také v oblíbeném snímku Vesničko má středisková nebyli tvůrci na chyby úplně skoupí. Několik se jich týká i Otíka. Ten jde do kina s černou kravatou, ale když dorazí na místo, má ji červenou. Když pak dostane byt na sídlišti Lhotka, je Pražanům zcela jasné, že se nalézá úplně někde jinde. Dřevěná lávka vystupující v záběru je totiž na Jižním Městě. No a když mu Ladislav Županič předvádí nový byt v panelovém domě, zkouší pustit sprchu, ta ale neteče, protože podle něj ještě nezapojili vodu. Pak ale bez problémů spláchne záchodovou mísu, takže voda zapojená být musela.

Jednou z nejslavnějších českých komedií jsou Pelíšky. A právě v Pelíškách je chyb požehnaně. Částečně za to může fakt, že se film natáčel na konci 90. let, ale jeho děj se odehrává kolem roku 1968. Můžeme si tak všimnout věcí, které by v 60. letech v Československu neměly existovat. Je to například vůz Škoda 120, který spatřil světlo světa až v roce 1976, plakát na stěně propagující film Muž, ktorý miloval tancujúcu mačku, který se datuje do roku 1973. K vidění je také plastový květináč.

V několika záběrech se objevil i štáb a jeho technika. Na štědrovečerní večeři u Krausů je tak v dolní částí záběru dobře patrná noha člena štábu v sandálech, při rozhovoru Krause s učitelkou před jejich domem zase vidíme v záběru mikrofon.

Velmi často zmiňovanou chybou jsou i ponožky Saši, Jaroslava Duška, který jde na návštěvu k učitelce v podání Evy Holubové. Před bytem má na rohožce vzorované ponožky, ale později na gauči už má ponožky jednobarevné. Vidět ale můžeme i autogen, který je umístěný za Miroslavem Donutilem, když mu po požití vodky vyšlehne z úst plamen. A to je opravdu jen skromný výčet těch nejvýraznějších chyb, které lze ve filmu objevit.

Chyby, které jsme vám v tomto článku představili, jsou jen ty nejzajímavější. Když se ale na filmy zkusíte podívat, jistě objevíte mnoho dalších, které vám předtím unikly. Stejně jako kdysi pozorný divák u historického filmu Noc na Karlštejně objevil v dáli projíždějícího cyklistu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz