Hlavní obsah
Zdraví

Darujte svoji stolici: Fekální banka zachraňuje životy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Vie Studio / Creative Commons / pexels.com

Když se řekne fekální banka nebo banka stolice, asi si nepředstavíme nic hezkého. Jenže právě taková banka může zachraňovat životy a i my se můžeme stát fekálními dárci. Je ale potřeba splnit přísné podmínky.

Článek

V prvním okamžiku nám darování vlastní stolice může přijít jako nejapný žert. Jenže banka, která lidské výkaly shromažďuje, existuje už i v Česku. V loňském roce byla otevřena v pražské Thomayerově nemocnici. Darované vzorky se tu ukládají do mrazících boxů a jsou v případě potřeby k dispozici lékařům. Ale k čemu taková mražená stolice vlastně slouží?

Taková stolice může pomoci lidem, kteří trpí onemocněním tlustého střeva. Léčbě pomocí stolice se říká mikrobiální terapie. Ta byla v minulosti velmi zdlouhavým procesem. Když fekální banka neexistovala, musel se shánět dárce, který musel projít dlouhotrvajícím vyšetřením, aby se zjistilo, zda je jeho stolice skutečně zdravá. Nemocnému pacientovi tak nezbylo nic jiného než čekat.

Tím, že těmito vyšetřeními projde dárce ještě před darováním stolice, se proces výrazně urychlí. Lékaři mají zdravou stolici kdykoli k dispozici a může tak dojít k její transplantaci. K té se přistupuje v případě časté léčby antibiotiky a nejohroženější skupinou jsou senioři.

Vyšetření případného dárce podléhá velmi přísným kritériím. Ani po absolvování veškerých vyšetření a odebrání stolice proces nekončí. Darovaná stolice se zamrazí a je skladována při teplotě -80 stupňů Celsia. Zhruba po čtvrt roce je dárce pozván na vyšetření znovu, aby se odhalily případné nedostatky, které při prvním vyšetření nebyly patrné. Teprve pak je možné stolici k léčebným účelům použít.

Přestože zatím nedochází k aplikaci přímo v Thomayerově nemocnici, ta zdravou stolici poskytuje lékařům na vyžádání. Ti si pak musí stolici rozmrazit a pacientovi ji aplikovat. Léčba zabere většinou do několika dnů, avšak není úplně stoprocentní. V některých případech je transplantace stolice neúspěšná. Stává se tak ale jen asi ve 20 procentech případů.

Nemocnice upozornila, že v budoucnu bude takových dárců potřeba mnohem více, protože pacientů, kteří potřebují její transplantaci, přibývá. Lidé, kteří projdou léčbou, se sice ve většině případů uzdraví, avšak nesou s sebou potenciální riziko návratu tohoto onemocnění, které se s počtem opakování zvyšuje.

Někteří lékaři popsali kritéria při výběru dárce stolice jako přísnější, než jaké musí splňovat dárce krve. Jedinec totiž musí být zdravý, musí se zdravě stravovat a zároveň by neměl být minimálně po dobu šesti měsíců léčen antibiotiky. A takových lidí je v dnešním světe opravdu poskrovnu.

Pokud si ale myslíte, že vy byste taková kritéria splňovali, není nic snadnějšího než se stát dobrovolným dárcem. Můžete tím zachránit lidský život.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz