Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Dáváte si na Vánoce kapra do vany? Podle odborníků je to týrání zvířat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pohled 111 / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Vánoce bez kapra si část naší populace neumí ani představit. Ke štědrovečernímu stolu ryba prostě patří. Jenže si to ani neuvědomíme a můžeme se dopustit týrání zvířat. Dá se tomu vyhnout?

Článek

Někdo si dá na Vánoce raději smažený řízek. Komu ale ryba k jídlu nevadí, určitě nepohrdne tradičním českým kaprem. My Češi máme zvyk si doma dávat kapra do vany. Děje se tak zejména kvůli tomu, že rybu kupujeme s předstihem. Takového kapra pak nechceme rovnou zabít, protože do Štědrého dne je daleko a my chceme mít rybí maso zcela čerstvé. Dalším důvodem, proč nám kapr často plave ve vaně, mohou být i naše děti. Je to už po desetiletí takový zvyk, který ohlašuje přicházející Vánoce. Děti kapra ve vaně pozorují a mohou si na něj dokonce sáhnout. To je pro ně zcela jistě neopakovatelný zážitek.

Jenže se tím dopouštíme týrání, aniž bychom o tom věděli. Voda ve vaně totiž není pro kapra vůbec vhodná. Abychom alespoň trochu simulovali jeho přirozené prostředí, bylo by třeba mu dát do vany vodu, která je co nejstudenější. Ledová voda je totiž ta, kde nebude kapr strádat. Jenže i ta nejstudenější voda se nám ve vaně za chvíli ohřeje a kapr i tak bude vystaven tomuto teplotnímu šoku.

Odborníci a rybáři doporučují kapra ihned usmrtit. V případě, že nemá člověk zbytí, měl by mít kapra ve vaně maximálně jeden den. Při delším pobytu kapra ve vaně už můžeme mluvit o týrání zvířat. Přestože je kapr ryba a chová se zejména na jídlo, mělo by se ním správně zacházet. Přeci jen je to živé stvoření, které si zaslouží úctu.

Přitom se rybáři nebrání ani zmrazování kaprů. Lidé mají někdy zbytečně strach, že zmražené maso bude chutnat jinak než to čerstvé. Nemusí tomu tak být. Pokud neuchováváme zmražené rybí maso dlouhodobě, pak při správném rozmrazení bude i kapr chutnat jako čerstvý. Zde rybáři radí, abychom zmraženého kapra rozmrazovali ve vodní lázni. Pokud takový postup dodržíme, na vánočním talíři ani nepoznáme, že jde o mraženou rybu. Můžeme tím navíc vyřešit problém, co s kaprem zakoupeným s předstihem, aniž bychom jej museli dávat právě do vany.

Iniciativa Hlas zvířat se snaží kapry zachránit. Nevadí jim jen neodborné zacházení veřejnosti po nákupu kapra, ale i to, jak s nimi zacházejí právě rybáři a velkochovatelé. Bylo totiž prokázáno, že ryba jako živé stvoření pociťuje stres a bolest. Kapři se pro vánoční účely loví už od podzimu. Už tady u nich vzniká prvotní stres, který je následně umocněn tím, že jsou ryby po vylovení často dlouho skladovány v nevelkých kádích, kde je na sebe namačkáno velké množství ryb, které nemají dostatek prostoru pro pohyb. Nejhorší je pak pro ně právě přesouvání z vody do jiné vody o různé teplotě. Kapři tak teplotní šoky zažívají opakovaně.

Vánoce jsou svátky míru a pohody, avšak člověk je od přírody všežravec, tedy ani konzumace živých tvorů nám není cizí. Abychom ale prožili tradiční Vánoce s kaprem na stole, musíme kvůli tomu usmrtit zvíře, které rozhodně zemřít nechce. Není to trošku alibismus?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz