Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Eva Spekhorstová: Česká polyglotka hovoří ve 20 letech plynně 50 jazyky. A ještě zdaleka nekončí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Eva Maria Spekhorst / Creative Commons / CC BY-SA 4.0

Eva Spekhorstová

Polyglotka Eva Spekhorstová je Češkou s ojedinělou znalostí cizích jazyků. S jejich studiem začínala už v útlém věku a dnes jich umí padesát.

Článek

Polyglot je výraz, který označuje člověka, který hovoří velkým množstvím jazyků. Z veřejně známých osobností jmenujme například českého politika Miloslava Ransdorfa, který za svého života hovořil patnácti jazyky.

Eva Spekhorstová ho ale hravě strčí do kapsy. Tato mladá žena se narodila v roce 2004. Svou lásku k jazykům objevila už jako malé děvče, kdy se kromě češtiny učila i němčinu a nizozemštinu. Její matka byla totiž sice Česka, ale otec pocházel z Holandska. A právě tady začala její životní cesta za poznáním.

Po dětství, které prožila u Třebíče, začala studovat humanitní gymnázium v Praze a ve svých patnácti letech už plynně hovořila sedmnácti světovými jazyky. V takto útlém věku tak překonala celoživotní jazykové znalosti většiny z nás včetně dobré jazykové vybaveností zmiňovaného Miloslava Ransdorfa.

Studium jí šlo výborně, a tak se jí povedlo přeskočit jeden ročník. Mohla tak po brzké maturitě odejít studovat informatiku a staroorientální studia na univerzitu v neměckém Freiburgu.

První jazyky, které se Eva Spekhorstvoá naučila po své rodné češtině, holandštině a němčině, byla angličtina a španělština. Následovala studium italštiny či korejštiny. Právě italština se stala jejím velmi oblíbeným jazykem. Dnes ovládá padesát jazyků, mezi které patří například i turečtina, arabština, čínština, perština či svahilština.

Miluje ale také studium jazyků, kterými se dnes již nemluví, byly však důležitými jazykovými systémy, které formovaly historii. Zajímá se o etruštinu, aramejštinu, latinu mínojštinu, mykénštinu či starořečtinu. Právě to z ní dělá na poli znalostí historických jazyků zcela výjimečnou osobu.

Eva Spekhorstová se všechny jazyky naučila sama. Domnívá se totiž, že na českých školách neprobíhá jejich výuka tím správným způsobem. S jazyky je totiž třeba začínat co nejdříve. Zároveň je logické, že při studiu jazyků dělá člověk chyby. A právě tím se učí. Jenže ve školách jsou žáci za chyby hodnoceny špatnými známkami a to je demotivuje v dalším studiu. Ani člověk, který používá svůj rodný jazyk, není vždy zcela bezchybný. Jen si vezměte, kolikrát jsme svědky gramatických přešlapů či pravopisných chyb u osob, které se pohybují ve veřejném prostoru.

Naše nejslavnější polyglotka doporučuje, že při studiu jazyka se jí nejvíce osvědčila metoda, při které začala nejdříve s poslechem daného jazyka. Šlo především o písně, filmy a seriály. Pak pokračovala nastudováním základní gramatiky, naučila se 250 nejfrekventovanějších podstatných jmen, 100 přídavných jmen a 50 sloves. A toto byl základ, na který začala nabalovat další poznatky, které při svém studiu získala.

Eva Spekhorstová se studiem jazyků ještě určitě nekončí. Je to její velká vášeň a jejich učení bere jako koníček. Brzy se tak určitě dozvíme, jaký další jazyk si tato polyglotka vybrala ke studiu.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Eva Spekhorstová

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz