Hlavní obsah
Lidé a společnost

Hedy Lamarr: Kariéru začala nahotou v československém filmu, pak podle ní Disney vytvořil Sněhurku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Neznámý autor / Wikipedia Commons / volné dílo

Hedy Lamarr s Clarkem Gablem ve filmu z roku 1940

Přestože právě vzniká hraná verze slavné Disneyho Sněhurky, příběh o dívce, která se kamarádí se sedmi trpaslíky, nadchnul v animované podobě děti již téměř před 90 lety. Málokdo ale ví, že Sněhurka měla svou předlohu ve skutečné osobě.

Článek

První celovečerní animovaný film z dílny Walta Disneyho spatřil světlo světa už v roce 1937. A stal se z něj doslova nestárnoucí hit. Na Sněhurku ze 30. let minulého století se dívají s oblibou děti i dnes a často bývá jejich oblíbenou pohádkou.

Když se ale pokusíme rozvzpomenout, jak celý příběh vlastně začal a kde se vzala zášť zlé Královny ke Sněhurce, kterou se snažila otrávit jablkem, možná se nám vybaví kouzelné zrcadlo. To totiž tehdy královně řeklo, že v zemi zdejší je Sněhurka nejkrásnější. A právě v této frázi, která v různých obměnách v příbězích o Sněhurce zaznívá vždy, našel Disney inspiraci.

Sněhurka měla být přece ze všech nejkrásnější, a tak bylo třeba hledat ve skutečně žijících ženách či dívkách, které mezi ostatními vynikají. Podoba Sněhurky tak, jak ji známe dnes, je odrazem podoby tehdejší americké herečky Hedy Lamarr. Stačí se podívat na její fotografii a je jasně patrné, že Sněhurka jako by jí z oka vypadla. Disney se pro podobu Lamarrové rozhodl zejména z toho důvodu, že se v té době říkalo, že herečka je nejkrásnější ženou na světě.

Hedy Lamarr se sice proslavila jako americká herečka, narodila se ale v roce 1914 ve Vídni na území tehdejšího Rakouska-Uherska. Byla židovského původu, a přestože se její matka narodila v Budapešti, její předkové pocházeli z Moravy. A možná právě proto měla k naší zemi tak blízko.

Ač její kroky vedly do Berlína, kde studovala herectví, dostávala už v té době nabídky na menší role. Zlomovou pro ni ale byla nabídka českého režiséra Gustava Machatého, který jí obsadil do hlavní role ve filmu Extase. A tento film ji posléze proslavil po celém světě. Jenže tato sláva měla dvojí podobu. Snímek se sice stal z mezinárodního hlediska velmi úspěšným a šlo o nejúspěšnější český film předválečného období, který dokázal prorazit i v zahraničí, avšak v mnoha státech způsobilo jeho promítání doslova skandál.

Extase obsahovala mnoho erotických scén a Hedy Lamarr v některých scénách vystupovala zcela nahá, což bylo v té době něco naprosto nevídaného. Odsouzení filmu tak přišlo například z Vatikánu, ale i z nacistického Německa, kde bylo samotným Adolfem Hitlerem jeho vysílání zakázáno.

První manželství Hedy Lamarr ztroskotalo na manželově žárlivosti. Úzkostlivě ji hlídal a nechával ji dokonce sledovat. Hedy se ale nakonec podařilo utéci z Německa do Francie a posléze odcestovala do USA. Vdavků si ale ještě užila požehnaně. Byla vdaná celkem šestkrát.

V Americe čekala na Hedy Lamarr ve filmovém průmyslu hvězdná kariéra. Herečka se ale přesto snažila prorazit i v technice. Byla totiž nesmírně inteligentní a několik jejich vynálezů bylo na tehdejší dobu doslova převratných. Mezi její nejslavnější vynálezy patří například obojky pro psy, ale i krabička, ze které se dají postupně vytahovat kapesníky. Takovou krabici ostatně známe a používáme dodnes.

V šedesátých letech však přichází strmý pád velké hvězdy filmového plátna. Hedy už ztrácí iluze o tom, že by ještě někdy našla muže, se kterým by dříve nebo později nestanula před rozvodovým soudem. Šestý rozvod totiž snášela velmi těžce a z veřejného života prakticky zmizela. Trápila jí samota, ale také krása, která ji s přibývajícími roky opouštěla. Útěchou se jí staly plastické operace, kterými chtěla dokázat, že dokáže zůstat mladá navždy, a drogy, kterým brzy propadla. Pak už o ní nebylo slyšet. Zemřela přirozenou smrtí během spánku v roce 2000. Bylo jí 85 let.

Přestože se její život v ničem nepodal tomu Sněhurčinu a na herečku se brzy zapomnělo, Walt Disney a jeho nestárnoucí pohádka zajistili, že její tvář bude žít ještě dlouho v podobě této sněhobílé krasavice.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz