Hlavní obsah
Zdraví

Návštěva sauny je pro naše tělo detoxem i balzámem na duši. A to není jediný její blahodárný účinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay / Creative Commons 0 / Pexels.com

I když je návštěva sauny spjata pro mnohé z nás především se zimním obdobím, neměli bychom tento rituál opomíjet ani po zbytek roku. Saunování je totiž zdraví prospěšné po všech stránkách, dokonce je schopné ozdravit naši psychiku.

Článek

Slovo „sauna“ má původ ve Finsku, kde se tímto slovem označovala místnost, nejčastěji komora nebo stavba, v níž docházelo k postupnému zvyšování teploty a následnému pocení. Samotné saunování má ale svůj v jiné zemi a mnohem dříve.

Počátky saunování se totiž údajně zrodily v Asii již v 5. století před Kristem, kdy mezi standardní výbavu kočovných kmenů patřil stan, kam se umisťovaly z ohně rozpálené kameny, jež ve stanech zvyšovaly teplotu. Následně se tyto kameny polévaly vodou, což vedlo k tolik potřebné vlhkosti. V našich končinách jsou poté první zmínky o saunování z 10. století, kdy i Slované podlehli blahodárným účinkům tepla.

Foto: Yaroslav Shuraev / Creative Commons / Pexels.com

Dnes existují specializovaná zařízení, kde můžeme navštívit hned několik typů saun. Někdy se jedná o sauny smíšené, jindy striktně oddělené pro ženy či muže. U severských národů je často pravidlem mít alespoň jednu takovou saunu přímo u svého domu. U nás se tento trend zatím příliš nerozmohl, ale domácích saun v posledních letech přibývá.

Jak ale vybrat ten správný typ sauny? Záleží, jaké máte predispozice a který typ sauny pro vás bude vhodnější, respektive lépe splní svůj účel a bude mít pro vaše tělo blahodárnější účinky. Nejčastěji si můžete vybrat ze tří typů saun, které jsou u nás běžně dostupné.

Finská sauna

Tento typ sauny spočívá v nahřívání kamenů, které se následně polévají vodou, a tím vzniká potřebná vlhkost, díky které se naše tělo potí. Ve finských saunách, které můžeme navštívit v různých podobách, od solných až po medové a bylinné, se střídá různá úroveň vlhkosti. Teplota se zde nejčastěji pohybuje v rozmezí 80 - 100 stupňů Celsia. Dejte si však pozor, tento typ saun není doporučován lidem, kteří trpí problémy se srdcem, játry a ledvinami.

Foto: Max Rahuboskiy / Creative Commons / Pexels.com

Parní sauna

Další z typů sauny, které je u nás běžně k vidění. Takovou saunu dnes najdeme i v mnoha vodních světech či aqua parcích, které se na sauny nespecializují. Jen je tam většinou nazývaná jako parní lázeň. Pokud nemáte rádi vysoké teploty, jaké nabízí finská sauna, je tento typ sauny přímo určený pro vás. Teplota se zde pohybuje jen o něco málo výše, než je teplota tělesná. Je vyhledávána zejména díky své vysoké vlhkosti a pozitivnímu vlivu na dýchací cesty.

Infrasauna

Poslední z nejrozšířenějších typů sauny u nás. Díky své kompaktnosti se často instaluje do domů a bytů. Infrasauna funguje na bázi infračerveného záření. Nezahřívá tedy okolní vzduch, ale tělo zevnitř. Je skvělá na svalovou regeneraci a pro lidi, kteří špatně snáší vysoké teploty.

A co nám tedy pravidelné saunování přinese?

Již po jedné návštěvě můžete pocítit účinky na vaší duši. Pobyt v sauně vám totiž uleví od každodenního stresu a negativních myšlenek a pomůže vám zapomenout na shon dnešní poněkud hektické doby. Pravidelné saunování však nemá přínos jen pro naši psychiku, ale má i nespočet benefitů pro naši fyzickou schránku. Vystavování těla šokově vysokým teplotám a následné ochlazování napomáhá zvyšovat elasticitu a pevnost našich cév, stejně tak jako prospívá našemu srdci, neboť snižuje riziko jeho onemocnění, předchází infarktu či srdečnímu selhání. Díky endorfinům, které tělo nadměrně vyplavuje do oběhu, saunu vyhledávají lidé, kteří trpí bolestmi jak pohybového aparátu, obzvláště zad, tak lidé trpící chronickými migrénami.

Foto: Ron Lach / Creative Commons / Pexels.com

A to stále není vše. Lidé od počátku její existence navštěvovali saunu zejména kvůli posílení imunity a lepší obranyschopnosti v období chřipek a proti zánětům. Saunování je ale také dobrý pomocník při hubnutí a detoxikaci organismu. Samotným procesem sice moc kalorií nespálíte, ale z těla se při něm vyplavují škodlivé látky a toxiny, které napomáhají při ukládání podkožních zásob tuku. Slečny a dámy s oblibou při relaxaci používají masážní kartáč, pomocí kterého odstraňují odumřelé buňky z povrchu kůže. Výsledkem je pak krásně hladká pokožka.

Kdyby vám výše zmíněné benefity přišly nedostačující, věřte, že tělo si díky opakovanému vystavování extrémních teplot zlepší termoregulaci, a tak pro vás zvládání budoucích veder v letních měsících bude hračka.

Sauna má tedy obecně pro lidské tělo i psychiku jen pozitivní účinky, je však nutné se vyvarovat těch typů saun, které by vám vzhledem k vašemu zdravotnímu stavu mohly ublížit.

Anketa

Jaký typ sauny preferujete vy?
Finskou saunu.
72,6 %
Parní saunu.
6,5 %
Infrasaunu.
14,5 %
V sauně jsem ještě nebyl/a, tak nemohu říci.
1,6 %
Saunování nemám rád/a.
4,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 62 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz