Hlavní obsah
Cestování

Jen pár kilometrů za českými hranicemi stojí Walhalla. Majestátní kolos se vypíná na břehu Dunaje

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Simon Waldherr / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Walhalla poblíž německého Řezna

Řezno je prvním větším německým městem za našimi jihozápadními hranicemi s Německem. Má nádherné historické centrum a kousek za městem se majestátně tyčí Walhalla v podobě antického chrámu.

Článek

Řezno je německým městem s více než 150 tisíci obyvateli. Leží v Bavorsku jen pár desítek kilometrů za našimi hranicemi a právem patří na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Najdeme v něm kostel sv. Petra, který je učebnicovou ukázkou vrcholné gotiky. Jeho vysoká chrámová loď i dvě věže se tyčí vysoko nad střechy okolních domů a tvoří tu největší dominantu celého města.

Za zmínku stojí i celé historické centrum města včetně kamenného mostu ze 12. století vinoucího se přes řeku Dunaj. Ten by měl být údajně dílem stejného stavitele, který v Praze postavil Juditin most, předchůdce dnešního Karlova mostu. Naším cílem ale dnes není město samotné. Podíváme se kousek za město po proudu Dunaje. Tam se totiž nachází monumentální stavba nazvaná Walhalla.

Foto: Fabio Garzia / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Výhledy od památníku

Termín Valhala, podle něhož dostala stavba svůj název, pochází sice ze severské mytologie, kde označoval síň padlých, kam za byli v doprovodu valkýr odváděni bojovníci, kteří padli ve jménu Odina, avšak svým vzhledem připomíná Walhalla u Řezna spíše antický chrám podobným těm na řecké Akropoli.

Pochází samozřejmě z doby pozdější, je postavena v klasicistním slohu a na dobu antiky pouze odkazuje. Slouží jako památník, který tu v první polovině 19. století nechal zbudoval král Ludvík I. Bavorský. Tento panovník chtěl totiž v lidech probudit vědomí národní soudržnosti a podpořit spolupráci všech germánských států v Evropě. Toho chtěl docílit tak, že lidem v těchto zemích připomene významné osobnosti dějin, které vládly německým jazykem. Začal proto objednávat jejich busty. A Walhalla měla sloužit k tomu, aby zde tyto busty byly umístěny a následně oslavovány.

Foto: SimonWaldherr / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Schodiště od Dunaje k Walhalle

Do památníku bylo nejdříve umístěno několik desítek významných osobností mluvících německým jazykem, postupně ale přibývaly další. Dnes jich tam najdeme celkem 132. Patří mezi ně velikáni jako například Johannes Gutenberg, Mikuláš Koperník. Johannes Kepler, Peter Paul Rubens, Marie Terezie, Wolfgang Amadeus Mozart, Martin Luther či Albert Einstein. Své věčné místo tu má ale i Jakob Fugger, jeden z nejbohatších bankéřů v zemi, který na území dnešního Německa jako první zavedl systém sociálního bydlení, který funguje dodnes.

K památníků se sice můžete dostat po silnici z Řezna, v takovém případě ale přijedete k jeho zadní části a neužijete si ten jedinečný pocit, který na vás čeká, když zvolíte dopravu po vodě. Právě z řeky nebo z jejich břehů se vám naskytne ten nejimpozantnější pohled na tuto jedinečnou stavbu. Od Dunaje pak kaskádovitě stoupají schody, kterých musí návštěvník zdolat celkem 358. Odměněn bude ale nádhernými pohledy na Walhallu i neuvěřitelnými výhledy od památníku na krajinu kolem Dunaje i na řeku samotnou.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz