Hlavní obsah
Lidé a společnost

Kim Peek byl předlohou Rain Mana: Naučil se číst v 16 měsících a četl dvě stránky najednou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Dmadeo / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Kim Peek

Na autistu v podání Dustina Hoffmana ve filmu Rain Man si dnes asi vzpomene mnoho z vás. Jedná se o jeden z nejlépe hodnocených snímků v historii filmu a lidé ho milují dodnes. Kim Peek byl ale ještě geniálnější.

Článek

Kim Peek se narodil v roce 1951 v americkém Salt Lake City s poškozením mozku. Podle lékařů byl jeho stav tak špatný, že mu predikovali, že se nikdy nenaučí chodit a mluvit. Radili tedy jeho rodičům, aby Peeka umístili do ústavu. Ti to ale razantně odmítli a svého syna vychovávali doma. A už brzy jim jejich syn ukázal, jakou má touhu žít. Naučil se chodit i mluvit. První velký šok ale rodině způsobil, když mu byl necelý rok a půl. Tehdy si vzal knihu a během chvíle se sám naučil číst.

Narozdíl od svého filmové ztvárnění ale nebyl Peek autistou. Jeho porucha mozku způsobovala to, že měl naprosto jedinečnou paměť, jakou svět do té doby nepamatoval. Dokázal se během jedné hodin naučit nazpaměť celou knihu a to jen tak, že jednotlivé listy knihy skenoval, aby si je svou fotografickou pamětí zapamatoval. Dokonce ani nemusel skenovat každou stránku zvlášť. Jeho brilantní paměť mu umožňovala si zapamatovat dvě strany najednou. Každé jeho oko totiž při skenování zpracovávalo jinou stranu.

Doslova a dopísmene si tímto způsobem Peek zapamatoval na 12 tisíc knih, které mu za jeho život prošly rukama. Ty si chodil číst do místní knihovny v Salt Lake City. Přečtení dvojstrany mu trvalo asi jednu až dvě minuty. Už při takovém prvním čtení si dokázal zapamatoval kolem 98 až 99 procent obsahu knihy.

Zajímala ho i geografie a historie. Dokázal si totiž zapamatovat místa, data a události. Šlo u něj ale jen o memorování. Například matematické úlohy totiž řešit neuměl. To bylo způsobeno tím, že měl nedostatečné IQ, které se u něj pohyboval pod hranicí 90 bodů. Stejně tak byl zvyklý pohybovat se především v přítomnosti svého otce, který byl jeho celoživotním průvodcem. Emoční a sociální inteligence mu totiž chyběla.

V zapamatovávání ale exceloval a svůj um rád předváděl. Zapamatoval si nazpaměť třeba i celý telefonní seznam, všechna směrovací čísla a dokázal přiřadit i konkrétní den v týdnu jakémukoli historickému datu.

Do zájmu spisovatele Barry Morrowa se dostal v roce 1984, kdy došlo k jejich náhodnému setkání. Kim Peek ho ale zaujal natolik, že se rozhodl podle něj napsat právě jednu z postav dnes již kultovního filmu Rain Man. Dustin Hoffman bral přípravu na svou roli velmi vážně a dokonce s Peekem strávil několik týdnů, aby studoval jeho chování a mohl se tak lépe vžít do role.

Peeka postihl 19. prosince 2009 infarkt myokardu, ze kterého se už nedokázal dostat a o tři dny později v nemocnici zemřel. S ním odešel i nejnadanější memorista, jakého náš moderní svět pamatuje.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Dustin Hoffman

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz