Hlavní obsah
Lidé a společnost

Kolik berou učitelé ve školách? Podstatná část z nich nedosáhne ani na průměrnou mzdu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Miroshnichenko / Creative Commons / pexels.com

Učitelé jsou ti, kteří vzdělávají naše děti a do jisté míry tak ovlivňují i jejich budoucí život. Dá se tedy říci, že mají v rukách budoucnost našeho národa. Jsou ale za takovou práci odpovídajícím způsobem ohodnoceni? Platové tabulky říkají, že ne.

Článek

Problematika platů státních zaměstnanců je pro laika dosti nepřehledná a výsledný plat závisí na mnoha faktorech. Abychom byli schopni na otázku, kolik berou učitelé ve školách, odpovědět, musíme si říci, jak fungují platové třídy a tabulky.

Platová třída je ovlivněna v prvé řadě vzděláním. Ty s nejnižším vzděláním budou v mnoha případech spadat do nižších platových tříd než ti, kteří mají například vysokou školu. Není to ale jediný faktor. Každé zaměstnání má totiž doporučené platové třídy a je třeba se pohybovat v jejich rámci. Běžný učitel navíc může spadat do nižší platové třídy než učitel se speciálním zaměřením. Platových tříd existuje celkem šestnáct.

Z těchto platových tříd je jedenáct z nich vhodných právě pro učitele. Pro naše potřeby uvažujeme ale pouze plně kvalifikované učitele s vysokoškolských vzděláním. V takovém případě jejich zařazení do platových tříd odpovídá třídám 10 až 14.

Pak jsou tu ale ještě platové stupně, které nám mohou výši výsledného platu výrazně ovlivnit. Platové stupně ale na rozdíl od tříd ovlivňuje pouze jediný faktor. Délka započitatelné praxe. Záleží tedy pouze na tom, kolik takový státní zaměstnanec odpracoval na stejné nebo obdobné pozici. Praxe z jiných oborů se nepočítají vůbec, nebo se započítávají částečně. Při změně zaměstnání tak může státní zaměstnanec výrazně tratit. Zaměstnance můžeme podle praxe rozřadit do dvanácti platových stupňů.

Pro naši názornou demonstraci vezmeme tři pedagogické pracovníky s dokončenou vysokou školou magisterského studia. Jeden z nich nemá praxi žádnou a nastupuje po škole k výkonu svého povolání, druhý má za sebou dvanáctiletou praxi, třetí učí už dvacet let. Nástupní plat učitele bez praxe se v rámci platových tříd 10 až 14 může pohybovat mezi 31 550 a 34 860 Kč. Víc takový učitel zkrátka nedostane.

Pokud má ale za sebou náš druhý pracovník dvanáctiletou praxi, jeho plat se pohybuje v rozmezí mezi 33 100 Kč a 38 450 Kč. A to je opravdu málo. Ten, který se ve školství pohybuje už dvacet let, má plat sice o něco vyšší, teprve se ale dostáváme do částek odpovídajícím české průměrné mzdě. Pedagog s dvacetiletou praxí může pobírat plat mezi 35 780 Kč a 45 750 Kč. Přitom průměrná mzda byla v Česku pro rok 2024 stanovena na 43 967 Kč. Je nutno podotknout, že se bavíme o základních platech bez případných odměn a bonusů.

Vysokoškolští pedagogové mají platy o něco vyšší, neboť spadají do 15. a 16. platové třídy. Obecně se ale dá říci, že jen učitel s výraznou délkou praxe se svým platem přiblíží průměrné mzdě České republiky. A to je ostuda, neboť právě učitelé jsou ti, na kterých závisí osud našeho národa. Vzdělávají přece naše děti. Svoji práci si berou i domů a musí neustále reagovat na podněty dětí a jejich rodičů. A takové ohodnocení rozhodně neodpovídá jejich důležitosti.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz