Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Ledový kryt ukrývá statisíce semen rostlin pro případ, že by došlo ke katastrofě

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Einar Jørgen Haraldseid / Wikipedia Commons / CC BY-SA 2.0

Semenná banka na souostroví Špicberky

Norské souostroví Špicberky je známé především svou ledovou krásou, která nadchne milovníky zimy a hor. Toto souostroví se ale stalo i místem, kde se nachází zcela unikátní kryt, který má posloužit v případě katastrofy.

Článek

Špicberky patří sice oficiálně k Norsku, ve skutečnosti se ale nacházejí stovky kilometrů na sever od jeho pobřeží ve vlnách Severního ledového oceánu. Jsou tak severně, že tu panuje chladno po celý rok. V zimě padají teploty i desítky stupňů pod nulu, v létě vystupují na maximální průměrnou teplotu kolem 6 stupňů Celsia. I když je to nádherné místo pro zimní dovolenou, protože krajina je v okolí naprosto jedinečná, troufne si sem jen odvážlivec.

Toto souostroví se ale v posledních desetiletích stalo místem, které má posloužit Zemi a lidstvu v případě, že by tu došlo ke globální katastrofě. Na jednom z tamních ostrovů se totiž nachází zcela unikátní trezor, který ukrývá statisíce semen nám známých rostlin. Říká se mu semenná banka.

Semena jsou uchovávána v mínus 18 stupních po celý rok a celý systém trezoru je navržen tak, že i kdyby došlo k výpadku chladícího systému nebo by trezor přestal zcela fungovat, semena by vydržela zmražená po celých dvacet pět let. Navíc trezor odolá jakékoli katastrofě, která by zemi postihla. Je tak prakticky nezničitelný.

Jeho využití ale nemusí nutně souviset pouze s budoucností. V případě, že by došlo k tomu, že by některý rostlinný druh byl zničen místní přírodní katastrofou či jiným druhem pohromy, může dojít k jeho obnově na základě semen uložených uvnitř trezoru.

Toto místo totiž není žádnou novinkou, základní kámen trezoru byl položen již v roce 2006. Semena, která jsou tu uložena, se však schraňovala už mnohem déle. Více než 500 tisíc rostlinných semen se shromažďovala přes sedmdesát let. V takto neprostupné pevnosti jsou ale v bezpečí. Trezoru totiž nehrozí ani nebezpečí spojená s táním ledovců a s tím korespondující vlhkost, neboť byl trezor umístěn do vysoko položené hory.

V případě, že by byla jednou planeta zničena nukleární válkou nebo klimatickými změnami, mají přeživší lidé možnost obnovit svá hospodářství na základě zde ukrytých semen. A sběr semen rozhodně neskončil. Pokračuje se v něm i nadále, neboť je zatím naplněna jen malá část trezoru. Ve své maximální kapacitě je tento kryt schopný pojmout až čtyři a půl milionu nejrůznějších semen z celé planety.

Souostroví Špicberky je tak takovou malou jistotou, ke které se může lidstvo upnout v případě, že by život na planetě Zemi skončil tak, jak ho známe. Než ale napravovat to, co se stalo, a obnovovat to, co bylo zničeno, je třeba takovým situacích předcházet a nedojít nikdy do bodu, aby bylo trezor nutné použít. I když některé jevy nemůžeme ovlivnit, většina z nich s činností a jednáním lidstva tak trochu souvisí. Tak se zamysleme, dokud je ještě čas.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz