Hlavní obsah
Bydlení

Mladí vlastní bydlení nechtějí. Čekají, až ho zdědí po rodičích

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Kripesh Adwani / Creative Commons / pexels.com

Zdá se to tak trochu jako vtip, je to ale opravdu realita. Mladé vlastní bydlení netrápí. Čekají totiž na to, co jim spadne do klína. Teď si chtějí svého života užívat a netrápit se nějakým spořením či splácením hypotéky.

Článek

V poslední době stále můžeme slyšet o tom, že nejen v Česku, ale i v celé Evropě probíhá krize bydlení. Malá nabídka nemovitostí, velká poptávka po nich a tím pádem i strmě rostoucí cena vlastního bydlení. Jenže generace Z si to vůbec nepřipouští. Vlastní bydlení ji teď totiž vůbec nezajímá.

Termínem generace Z, které se také někdy říká internetová generace nebo generace nového tisíciletí, se rozumí mladí lidé narození mezi roky 1995 až 2010. Někteří z nich by se právě nyní měli porozhlížet po vlastním bydlení a pomalu zakládat rodiny. Součástí toho by mělo být spoření, které jim s financováním takového bydlení, případně se splácením hypotéky, pomůže. Jenže u generace Z můžeme sledovat naprosto odlišné chování, než jaké se předpokládá. Děti nového tisíciletí totiž přemýšlí diametrálně odlišně než generace před nimi.

Tito mladí lidé si chtějí života užívat. Dopřávají si luxusní dovolené, kupují si drahé značkové oblečení. Šetřit určitě v plánu nemají. Na vině je jednak strach z budoucnosti, neboť vzhledem k bezpečnostní situaci v Evropě má generace Z strach z toho, co přijde, jednak je to jejich pohodlnost. Jsou to lidé, kteří silně prožívají to, co se děje kolem nich. Trápí je sociální nejistota, propad ekonomiky, politická situace i globální oteplování. Proč by tedy měly ty roky života, kdy nemají žádné závazky šetřit? Vlastní bydlení je tak moc nezajímá, čekají až jim samo spadne do klína.

Rodiče dětí generace Z totiž na vlastní bydlení mysleli, a tak se mnozí z nich stali vlastníky nemovitostí. Jejich děti pak ve své lenosti počítají s tím, že po smrti svých rodičů tyto majetky, ať už domy či byty, zdědí. Automaticky tak budou mít vlastní bydlení vyřešeno, aniž by museli ušetřit byť jen jedinou korunu. Jejich strategií je tedy vyčkávání.

Ano, zní to velmi morbidně. Když se to zobecní, dá se říci, že mladí čekají, až jejich rodiče zemřou, aby vlastnická práva k nemovitostem přešla na ně. Pro generaci Z tak vlastně žádná bytová krize neprobíhá. Je jen potřeba pár let počkat. Zatím si mohou stále užívat cestování a zábavy. Starosti všedního života je to, co si mladí zkrátka připouštět nechtějí.

S těmito tvrzeními přišla skupina expertů ze španělských univerzit, která prováděla podrobnou analýzu vývoje vlastnického bydlení a hypotečního sektoru v Evropě. A tato skupina přišla na to, že čím dál více příslušníků genezace Z má tyto sklony a v oblasti vlastnického bydlení radějí vyčkává.

I když se takové chování může zdát na první pohled nezodpovědně, mladí ho považují za zcela racionální přístup. Ti, co už měli něco našetřeno, se dokonce často rozhodnou, že ušetřené peníze utratí a dopřejí si trochu radosti. Bytová krize pro ně zkrátka neexistuje.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz