Hlavní obsah
Lidé a společnost

Muži už dnes nejsou muži. Jsou z nich zhýčkaní a neschopní jedinci, které skolí i rýmička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Cup of Couple / Creative Commons / pexels.com

Doby, kdy byl muž vůdcem smečky, jsou už dávno pryč. Čím dál více mužů se od tohoto původního společenského rozlišení vzdaluje. Stávají se z nich často zhýčkaní a neschopní jedinci, kteří nic nevydrží.

Článek

Muž jako dominantní vůdce smečky. Toto paradigma přetrvávalo v lidské společnosti již od pravěkých dob až do 20. století. Jenže ruku v ruku s ženskou emancipací se role muže ve společnosti začala velmi rychle měnit.

Emancipace žen byla zcela správným a logickým vyústěním středověkého a následně novověkého útlaku žen, které neměly ve společnosti stejné postavení jako muži. Ženy dnes již nejsou tolik závislé na mužích, jak tomu kdysi bývalo, získaly svobodu, nezávislost a zejména rovná práva. Začaly se tak v mnohém přibližovat mužům. Právě možná toto byl ten impuls pro muže, aby i oni změnili své postavení ve společnosti.

Moderní doba 20. století přinesla nové trendy i změny v tom, jak muži vnímají sebe sama. Dříve by se muži styděli za to, že se starají o svůj vzhled, bylo to doslova něco nemyslitelného. Dnes si takový přístup neumí představit nejen muži, ale i některé ženy. O muže, kteří nedbají o svůj vzhled, zkrátka není zájem. A tak se stalo zcela běžnou součástí života mnoha mužů, že od poměrně brzkého věku používají krémy na zvláčnění pokožky či proti vráskám, starají se o svoji pleť, někteří dokonce sahají i procedurách jako je botox, aby si zachovali svůj mladistvý vzhled a hladkou pleť.

Muži si v dřívějších dobách holili pouze vousy na obličeji, dnes je ale běžné, že se muži takto starají i o ochlupení na jiných částech těla. Holí si podpaží, ale i intimní partie v oblasti penisu, varlat a řitního otvoru. I to už se dnes bere jako standardní péče o mužské tělo. Někteří muži jdou ale ještě dál a holí si například i nohy, protože ochlupení na někoho zkrátka nepůsobí esteticky.

V domácnosti jsou příslušníci mužského pohlaví často nepoužitelní. Neumí zapnout pračku, neuvaří si. Zároveň změny ve vnímání mužské identity vedou i ke změnám v prožívání emocí. Před mnoha lety by projevení pocitů muže bylo vnímáno jako slabost, dnes to mnohé ženy vítají jako přednost. Muži se už nebojí otevřít a ukázat svou citlivou stránku.

Styl oblékání, zejména u mladých mužů, se rychle mění. I toto pohlaví chce jít s dobou. Módní výstřelky už tak dávno nepatří pouze ženám. Přestože jsem muž, mohu přeci vypadat stylově. A proč by ne?

Nešvarem tohoto postupného odklonu od mužské jedinečnosti je ale to, že se muži postupně stávají až moc přecitlivělými. Nesnesou žádnou bolest, často je skolí i rýmička. A to už je i na dnešní ženy moc. O takové muže přece nestojí.

Toto všechno je ale pochopitelné a odráží to ducha doby. Muž tím ale ztratil mnoho ze své jedinečnosti. Už to není ten ochránce smečky a ženy to často vycítí. V jeskyni už by muž nepřežil asi ani jediný den, přestože si to mnozí z nich myslí. Jako odraz dnešní společnosti a moderního muže použiji volně přeloženou hlášku z mého oblíbeného seriálu Dva a půl chlapa (série 7, díl 13): “Souhlasím s tím, že muž by měl být soběstačný. Stačí, když mi dáte satelitní televizi a hospodyni, a přežiju i v jeskyni.

Zpracováno na základě:

a vlastního názoru

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz