Hlavní obsah
Věda

Nedostatek spánku u mužů zmenšuje varlata až o 40 procent, tvrdí Matthew Walker

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Cottonbro Studio / Creative Commons / pexels.com

Když člověk málo spí, může to mít negativní vliv na mnoho procesů v našem těle. Obvykle je to únava, vyčerpání organismu, zvýšení krevního tlaku nebo i srdeční choroby. Britský vědec ale přišel s něčím, co vás určitě překvapí.

Článek

Matthew Walker je britský věděc, který vyučuje psychologii a neurovědu na univerzitě Berkeley v americké Kalifornii. Je také expertem na věci týkající se spánku. Píše vědecké knihy pro laiky, které jsou světovými bestsellery. Letos slaví 50. narozeniny, avšak je velmi aktivní i na sociálních sítích.

V roce 2019 přišel s teorií, že muži, kteří spí v noci pouze pět hodin nebo i méně, mají podstatně menší varlata než muži, kteří spí v noci déle. Vypozoroval, že rozdíl může být až 40 procent. Nejde ale o momentální stav. Neznamená to, že by se jednou muž málo vyspal a druhý den ráno by měl menší varlata. Stačilo by to pak jen dospat a měl by je zase stejná jako předtím. Je to proces dlouhodobý a ke zmenšování dochází průběžně. Proces je to pak už bohužel nevratný.

Matthew Walker tuto svou teorii poprvé přednesl v rámci konference ve Vancouveru. Všechny tím doslova odrovnal a měl jejich plnou pozornost. Přitom jeho přednáška měla pouze 19 minut.

Přednáška však nezapůsobila pouze na muže. Ohromena byla i jedna z přítomných reportérek, která se přiznala, že doporučení ohledně spánku většinou nebere vážně, ale po této přednášce půjde opravdu brzy spát. Matthew totiž všechny šokoval tím, jaká všechna negativa může spánková deprivace přinést.

Vědec se totiž v posledních letech specializuje na výzkum procesů v mozku a v těle, když spíme. Některé nemoci mohou být, podle Walkera, způsobeny právě nedostatkem spánku. A nejsou to jen nemoci, o kterých se dříve spekulovalo. Nedostatek spánku s sebou nese riziko vzniku nemocí jako je rakovina, Alzheimerova choroba, obezita, cukrovka, onemocnění srdce i mrtvice. V neposlední řadě sem pak patří i úzkost a deprese.

Doba spánku se totiž stále zkracuje. Mladá generace spí čím dál méně a ještě se chlubí tím, že nepotřebuje tolik spánku jako generace před nimi. Jenže si právě tím zadělávají na vážné problémy. Matthew Walker by chtěl tento trend svojí osvětou změnit, aby bylo lidstvo celkově zdravější a lépe spalo. Je to ale běh na dlouhou trať. Dnešní doba je hodně uspěchaná, lidé pracují dlouho do večera a domácí resty pak často dohánějí v noci. Zcela nevhodné jsou podle Walkera také noční směny. Jenže s tím prostě zaměstnanci nic neudělají.

Všechny své poznatky Matthew Walker sepsal ve svém bestselleru s názvem Proč spíme. Jeho přednášky jsou opravdu záživné a věcné, takže to není nějaké hodinové povídání o ničem. Možná právě díky tomu dokáže své posluchače motivovat k tomu, aby zkusili spát déle. Tím jim možná prodlužuje jejich život. Přiznejme se. Kdo z nás spí doporučovaných 8 hodin denně? Přitom člověk, který spí takový počet hodin každou noc, má mnohem více vitality a chuti do práce.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz