Hlavní obsah
Cestování

Nejhlubší propast na světě: Verjovkinova jeskyně na hranici Evropy je hluboká více než dva kilometry

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Petr Lyubimov / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Jeskyňář Marcos Vilariño González je na fotce zachycen v hloubce 1400 metrů pod zemí (2018)

Nenajdeme snad krásnější přírodu na pevninské části evropského kontinentu než v Gruzii. A právě v tomto pro většinu Čechů neznámém státě najdeme i jedno světové nej. Jde o nejhlubší propast na světě.

Článek

Když po vás bude chtít někdo vyjmenovat evropské státy, na Gruzii si jen stěží vzpomenete. Možná budete dokonce tvrdit, že tento stát do Evropy rozhodně nepatří. Jenže to jste na omylu. Gruzie se stejně jako Turecko nebo Kazachstán běžně uvádí na seznamech evropských států, protože alespoň svou částí do našeho kontinentu sahá.

Gruzie je stát jen o málo menší než Česká republika ležící na pomezí jihovýchodní Evropy a jihozápadní Asie. Do Evropy však zasahuje jen malou částí své rozlohy. To ale nemění nic na tom, že se na jejím území nachází nádherná a doslova panenská příroda, která mnoho lidí do tohoto kraje láká k turistickým výletům. Najdeme tu i několik unikátů, které nikde jinde v Evropě ne. A mezi světové rarity se řadí i nejhlubší známá propast na světě, které se říká Verjovkinova jeskyně.

Je to naprosto unikátní přírodní útvar, který při návštěvě Gruzie můžeme obdivovat. Abychom se ale dostali alespoň ke vstupu do této jeskynní propasti, musíme se nejprve vypravit do vysokých nadmořských výšek. Jeskyně se totiž nachází v Abcházii ve svazích hory Krepost v nadmořské výšce 2285 metrů nad mořem. Vstupní šachta, kterou se do jeskyně dá dostat, je hluboká 32 metrů. A právě z toho místa se těm vyvoleným naskýtá výhled do té největší hloubky, jakou kdy budou schopni spatřit.

Jeskyňářům se dlouho nedařilo zjistit, jak hluboká propast se v této jeskyni nachází. Spouštěli se do několika stovek metrů a stále bylo její dno v nedohlednu. Ještě v roce 2015 tak byla největší známá hloubka propasti 440 metrů. Jenže pak proběhlo několik expedicí a průzkumů, které se dostávaly hlouběji a hlouběji, tentokrát ale za pomoci moderní techniky. Poslední známý údaj o hloubce jeskyně pochází z loňského roku a tvrdí, že dno propasti se nachází neuvěřitelných 2223 metrů pod zemským povrchem.

Až na dno jeskyně se ale suchou nohou dostat nedá. Její nejnižší část je totiž zatopena vodou. Úplné dno propasti by se mělo nacházet níže, než je hladina Černého moře, a to dokonce o 300 metrů.

Jeskyně už má také svou první oběť. V roce 2020 tam totiž na vlastní pěst sestoupil muž z ruského města Soči, aniž by informoval příslušné úřady. Zhruba v 1100 metrech pod zemí ale uvízl. Jelikož o něm nikdo nevěděl, zemřel zde na podchlazení. Jeho tělo bylo objeveno až při dalších oficiálních průzkumech o rok později.

Verjovkinova jeskyně tak stále zůstává nejhlubší jeskynní propastí na světa a je velmi pravděpodobné, že nebude dlouho překonána. Svou hloubkou se jí totiž žádná podobná propast na světě ani neblíží. Je to unikát, do kterého se ale dostanou jen ti vyvolení, kteří i v současné době pomáhají s mapováním všech chodeb, které se uvnitř propasti nacházejí.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz