Hlavní obsah
Knihy a literatura

Nejzáhadnější kniha světa zajímá vědce i záhadology už po staletí. Možná pochází z Prahy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Suzy Hazelwood / Creative Commons / pexels.com

Ilustrační foto

Vzácné nálezy knih a rukopisů nejsou nic neobvyklého ani v dnešní době, kdy si myslíme, že už všechno bylo objeveno. Tato kniha patří mezi velmi slavný nález. Nikdo ji však do dnešního dne nebyl schopen rozluštit.

Článek

Voynichův rukopis byl sepsán pravděpodobně v první polovině 15. století. Kde vznikl, nelze určit, ale vzhledem k tomu, že mezi první vlastníky knihy patřili učenci z Prahy, předpokládá se, že vznikl na jejím území, nebo je to alespoň velmi pravděpodobné. Proč ale tato kniha přitahuje vědce, záhadology i kryptografy celého světa? Je totiž sepsána v neznámém jazyce, který dodnes nikdo nerozluštil.

Foto: Neznámý autor / Wikipedia Commons / volné dílo

List z Voynichova rukopisu

Rukopis je bohatě ilustrovaný a ve známost vešel počátkem 20. století, kdy se dostal do rukou amerického obchodníka s evropskými kořeny, po němž je dnes i pojmenovaný. Originál můžeme nalézt na Univerzitě v Yaleu.

Kniha se nedochovala celá, část listů knihy bohužel chybí. I tak se ale jedná o velmi komplexní a zachovalé dílo. Při snaze knihu rozluštit, dospěli vědci k tomu, že se jedná o dosud neznámý blíže neurčený jazyk. Ve slovech a větách lze totiž vysledovat jisté zákonitosti, které svědčí o existenci pravopisných i gramatických pravidel. Podle nových studií má jazyk společné prvky s jinými semitskými jazyky.

Semitské jazyky jsou podskupinou afroasijských jazyků, které jsou nejvíce rozšířené v oblasti severní Afriky či Blízkého východu. Najít však jazyk s většími podobnostmi se dosud nepodařilo.

Celý rukopis je vlastně takovou středověkou encyklopedií. V botanické části knihy najdeme nákresy dobových rostlin, v biologické části jsou v knize ilustrace nahých žen. O farmakologické části se vědci zkoumající rukopis domnívají, že popisuje návod, jak z kořenů a listů rostlin připravovat léčivé roztoky, masti a lektvary. Je zde i astronomická část, která zobrazuje znamení zvěrokruhu a základní astronomické diagramy, a kosmologická část, jež zahrnuje těžko identifikovatelné mapy, na nichž mohou být zobrazeny hrady či sopky.

Foto: Neznámý autor / Wikipedia Commons / volné dílo

List z botanické části knihy

V historii musel být ale o knihu nesmírný zájem, přestože její písmo a jazyk nebyli schopni rozluštit ani tehdejší učenci. První doložený majitel knihy byl pražský alchymista, který se ale při neúspěchu knihu rozluštit rukopisu zbavil. Zájem o ni však nepoklesl. Dostala se totiž do rukou lékaře a tehdejšího rektora Karlovy univerzity. Ten se také snažil knihu rozluštit. Díky svým konexím kontaktoval různé jazykové experty z různých koutů Evropy. Bohužel dnes už nevíme, co se jim podařilo zjistit. Dále kniha putovala skrze světové knihovny až se dostala do rukou zmiňovaného obchodníka Voynicha.

Nejnovější poznatky tvrdí, že jde o středověký lékopis. Komu byl ale určen zůstává záhadou. Pokud byl skutečně sepsán v Praze, musela jej vytvořit osoba, která tento jazyk dobře ovládala. Proč by ale vznikal lékopis určený Evropanům v jazyce, kterému tady nikdo nerozuměl, a my už dnes ani nejsme schopni zjistit, o jaký jazyk vůbec šlo, ani odkud pocházel? Voynichův rukopis je jednou z největších světových záhad na poli nálezů vzácných spisů, rukopisů a knih.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz