Hlavní obsah
Názory a úvahy

Voynichův rukopis: Jiný názor na článek o „Nejzáhadnější knize světa“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záhadný Voynichův rukopis není žádnou záhadou. Záhadné je spíše to, že ho za sto a více roků nikdo nedokázal dešifrovat. A přitom je jeho dešifrování velice jednoduché.

Článek

Rukopisu jsem se věnoval dost podrobně už asi tak přibližně před 13 roky. Kdy jsem během několika hodin i zjistil, jaká je použita šifra.

A protože jsem zde před pár dny četl článek, který se jmenoval „Nejzáhadnější kniha světa zajímá vědce i záhadology už po staletí. Možná pochází z Prahy “. Tak jsem se rozhodl na téma rukopisu také něco čtenářům napsat.

Nebudu zde psát to, co si každý, kdo se zajímá o téma rukopisu jistě sám najde na Wikipedii anebo jinde na síti. To je podle mě jistě zbytečné, protože ten, kdo se zajímá o rukopis jistě zná, co je o něm všude roky a léta všeobecně publikováno. A tak přejdu rovnou k věci.

Jak už jsem všem hlavním aktérům, kteří se snaží mnoho roků dešifrovat text rukopisu napsal, tak hlavní, a tedy velice důležitou podmínkou pro samotné pochopení textu je zapotřebí znát „Český jazyk“ a „Substituční šifru“. Dále by měl výzkumník a badatel znát i České dějiny. Z toho nám plyne, že text rukopisu může pochopit jen ten, který zná výše popsané věci. Velice důležitá je znalost „Substituce“. Bez její znalosti, žádný vědec, historik, akademik anebo lingvista nebude nikdy v prolomení šifry úspěšný.

Šifra použitá při psaní Rukopisu Voynich. Při psaní rukopisu je použita „Židovská substituční šifra“. Která se jmenuje „Kabalistický numerologický systém Gematrie“. Tento systém je unikátní v tom, že každé písmeno, tedy znak má svou číselnou hodnotu.

Samotný autor rukopisu tu speciální substituční šifru všem ukazuje na začátku rukopisu. A to konkrétně na straně značené 2r. (Beinecke Library MS - 408 page 2r). Samozřejmě to vidí jen ten vědec, který dobře vidí a nemá například hodně dioptrií anebo nějaké problémy se zrakem. Autor vám to ukazuje z jednoho velice důležitého důvodu. A tím je to, že vám chce i pomoc. Já vám chci také pomoc, a proto vám to dnes i píši. Velice rád pomáhám všem. To je můj cíl a poslání.

Každý, kdo by chtěl vidět tu symbolickou rostlinu, která je na začátku rukopisu, tak se podívá do knihovny, která je na Yalské univerzitě, kde je manuscript i volně přístupný. Na straně 2r je kreslena symbolická rostlina, která v sobě ukrývá použitou substituční šifru.

Popis rostliny, rozbor obrázku:

Na obrázku je kreslena rostlina, která má speciálně kreslený “ Kořen “. Ten kořen je dělaný z písmen. Ty písmena jsou: C, G, S, L. Vědec se jistě ptá, proč je dělaný kořen z písmen. Tak to může pochopit jen ten, kdo zná a ví o tom, jak se šifrovalo ve středověku a zároveň zná židovskou substituční šifru. Odpověď je samozřejmě velice jednoduchá.

Každá rostlina roste z kořenu. Bez kořenu nemůže vzniknout žádná rostlina.

Každé slovo roste (je tvořeno) z písmen. Bez písmena nemůže vzniknout žádné slovo.

Tak to je hlavní důvod, proč je kořen na straně 2r dělaný z písmen. C, G, S, L. Tato písmena mají svou číselnou hodnotu (numerologický systém) a to čísla 3. Číslo tři vám i ukazuje samotný počet květů. (Květy na obrázku jsou 3.)

Rukopis je psán substituční šifrou, kdy každé písmeno má svou číselnou hodnotu. Každý badatel a vědec by měl v první řadě vidět čísla. Pak má šanci dešifrovat text rukopisu. Dále, a to je složitější by mě každý vědec zjistit, jak se autor vyjadřoval a jaká tedy při zápisu textu rukopisu používal slova. (A to je běh na delší trať.)

_______________________________________________________

Dále je velice zavádějící, že se všude píše například tohle: Rukopis je psán v neznámém písmu. (Neznámé, tajemné znaky atd.) Já vám mohu napsat, že rukopis je psán obyčejnou latinkou.

Při jeho psaní je použito celkem 8 čísel. Těchto osm čísel „Obsáhne celou abecedu“.

Když bude vědec anebo nějaký jiný badatel více pracovat, tak i zjistí, že autorem rukopisu je středověká šlechtična z rodu Rožmberků – Eliška z Rožmberka. Jak je psáno i v jeho textu.

Co tedy dělat a jak pracovat. Každý vědec by měl pracovat více a pak se jistě dílo podaří.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz