Hlavní obsah
Zdraví

Nemocí štítné žlázy trpí každý dvacátý Čech. Mnozí o tom ani neví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Paloma Gil / Creative Commons / pexels.com

Naše pohodlná doba s sebou nese zvýšené riziko nemocí, do kterých se řadí i onemocnění štítné žlázy. Tato nemoc může postiženého člověka do značné míry limitovat. Přitom jí trpí asi pět procent naší populace.

Článek

Správně se této nemoci říká zánět štítné žlázy. Ten může být akutní, tedy dočasný, ale takové onemocnění má tendenci se vracet. Pak už hovoříme o chronickém zánětu štítné žlázy. Nemocí u nás trpí více než pět procent všech obyvatel, k nemoci jsou však mnohem náchylnější ženy. Výskyt nemoci je u nich čtyřikrát vyšší než u mužů. Riziko onemocnění také stoupá s věkem.

Onemocněním štítné žlázy můžeme trpět, aniž bychom o tom věděli. Většinou totiž příznaky, které ji doprovází, vnímáme samostatně, nikoli jako celek. Přitom nejde o nemoc, kterou bychom mohli brát na lehkou váhu. Zde je pět hlavních příznaků, které nám napoví, že něco není v pořádku.

Jste neustále unavení, nebo máte problémy se spánkem? To je první varovný signál, že by mohlo jít právě o onemocnění štítné žlázy. K únavě se často přidává pociťovaný chlad a někteří jedinci zažívají i svalovou slabost. To signalizuje sníženou funkci žlázy. Když ale nemůžeme spát, jsme nervózní a roztěkaní, mohlo by se jednat o její zvýšenou funkci.

Ruku v ruce mohou s tímto onemocněním přijít i psychické problémy, kdy se nacházíme v neustálém neklidu a nemáme chuť prakticky do ničeho. Přidává se k tomu třes rukou nebo i celého těla. Ani tento druhý příznak bychom neměli podceňovat, avšak není zdaleka tak patrný jako ten třetí. Ten na sobě totiž můžeme v průběhu času pociťovat velmi znatelně. Jedná se o kolísání naší váhy. Když radikálně hubneme, signalizuje to, že máme zvýšenou funkci štítné žlázy, máme často průjmy a stresujeme se. Při snížené funkci naopak přibíráme, míváme zácpy, nehýbeme se a nevyvíjíme téměř žádnou aktivitu.

Štítná žláza a její onemocnění může mít znatelný dopad i na náš intimní život. Všimnout si toho mohou zejména ženy. Těm totiž takové onemocnění naruší pravidelnost jejich menstruačního cyklu. Ženy s poruchou štítné žlázy přestávají mít chuť na intimní styk. Muži to mají složitější, protože na sobě v intimní oblasti příznaky povětšinou nepoznají. Jedná se o snížení kvality spermií. Může to vést až k celkové neplodnosti.

Řídnoucí vlasy mohou být také signálem, že se něco děje. Vlasy totiž vypadávají jak při snížené, tak při zvýšené funkci štítné žlázy. Přidat se k tomu ale může i pocení, navály horka a zimy, třepivé nehty. Lepší je tyto na první pohled banální projevy nepodceňovat a vyhledat raději lékaře. Mohou mít totiž sice i jiné příčiny, ale rozhodně je to signál, který se nám naše tělo snaží předat.

Léčba štítné žlázy je plně založena na substituci hormonu štítné žlázy v případě, že trpíme sníženou funkcí. V případě zvýšené funkce žlázy je třeba brát léky, které činnost štítné žlázy naopak tlumí. Pozitivní je, že tyto léky začínají fungovat velmi rychle, a jedinci, který onemocněním trpí, tak dovolují, aby se mohl zařadit zpět do běžného života. Je však třeba si dát pozor, že některá onemocnění štítné žlázy mohou být i nádorová.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz