Hlavní obsah
Věda

Noradrenalin a zážitky blízké smrti: Bílé světlo na konci tunelu je zřejmě jen hrou našeho mozku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Xi Xi / Creative Commons / pexels.com

Zážitky blízké smrti jsou stavy, ve kterých se člověk ocitá nejčastěji, když u něj dojde ke klinické smrti. O představách a vidinách pak po svém probuzení vypráví. Čím jsou ale tyto jevy způsobeny a říkají nám něco o posmrtném životě?

Článek

Zda existuje život po smrti, je otázkou, která trápí lidstvo už po tisíce let. Nikdo na tuto otázku neumí uspokojivě odpověď a nikdo to s největší pravděpodobností ani nikdy nedokáže. Přesto se objevují svědectví lidí, kteří se ocitli blízko smrti. Tito lidé obvykle vídají bílé světlo na konci tunelu. Co ale podivné světlo znamená a dají se takové představy racionálně vysvětlit?

Posmrtný život se v dávných kulturách považoval za něco samozřejmého. Postupem času, jak se od víry v Boha začali lidé pomalu odvracet, v něj mnoho lidí věřit přestalo. Ale zajímat je nepřestal nikdy. První pokusy o vědecké vysvětlení toho, co následuje po smrti, se objevily v 19. století. Vše ale ztroskotalo na tom, že s žádnými hmatatelnými důkazy se v tomto oboru zkrátka počítat nedá.

Fenoménem druhé poloviny 20. století byly zážitky a stavy lidí, kteří se ocitli blízko smrti. Ty se totiž záhadně velmi podobaly. Kromě známého světla na konci tunelu tu byl ale ještě jeden společný prvek, který se objevil u řady lidí. Jednalo se zejména o pocit opuštění vlastního těla. Jako by člověk, který je ve stavu blízkému smrti, sledoval, co se kolem něj ve skutečnosti děje, avšak z pohledu třetí osoby. Takové zážitky, i když jsme o nich začali slýchat teprve v nedávné době, ale rozhodně nejsou nic nového. Podobných svědectví starých tisíce let je plná historie. V mnoho ohledech jsou velmi podobné těm, která lidé vyprávějí dnes.

Proč se tedy o těchto zážitcích mluví až nyní? Důvod je zcela prostý. Situací, kdy lidé přežili svou smrt, nebylo v minulosti mnoho. Dnes s moderní vědou a technikou máme k dispozici spoustu možností, jak člověka, kterému například srdce vypovědělo funkci, zachránit. Resuscitace je způsobem, jak přivést zpět osobu, která by v minulosti neměla prakticky žádnou naději na záchranu života.

Kde se tedy tyto představy a vize, které nezažívá v takových stavech každý, berou? Autoři studie z roku 2011 se domnívají, že jsou způsobeny noradrenalinem neboli jedním ze stresových hormonů. Mozek reaguje na danou situaci vypouštěním noradreanlinu ve zvýšeném množství. K tomu dochází, když se člověk ocitne v situacích, kdy pociťuje strach či stres. A taková situace je pro člověka zcela jistě extrémní stresující, i když není při vědomí.

Mozek se tak podle vědců snaží uklidnit promítáním těchto snových vizí, které nás mají zaměstnat, abychom nemysleli na to, co se s námi skutečně děje, a vyvolají v nás pozitivní emoce. Stavy blízké smrti tak pravděpodobně s posmrtným životem nemají nic společného. Nikdy se tak asi nedozvíme, co a zda vůbec něco nás po smrti čeká. Pokud by se ale vědcům podařilo se o stavech blízkých smrti dozvědět více, mohli by probádat ještě nepříliš známou oblast lidské mysli.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz