Hlavní obsah
Názory a úvahy

Odchod do důchodu už se zase posouvá. Dožijeme se ho vůbec?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Olly / Creative Commons / pexels.com

Původně se měla hranice odchodu do důchodu ustálit na hranici 65 let. Vláda ale nyní podpořila návrh, že se tato hranice bude ještě zvyšovat. Máme se začít bát, že se důchodu vůbec nedožijeme?

Článek

Čeká nás další důchodová reforma, která posune odchod pracujících do zasloužené penze. Mnoho lidí je ale s touto hranicí nespokojeno už nyní. Podle průzkumu bylo zjištěno, že většina populace v naší zemi, zhruba dvě třetiny, si jako ideální věk pro odchod do důchodu představují věk mezi 60. a 61. rokem života. Jenže to už se zdá jako nereálné.

Na důchody prostě chybí peníze. Od toho, že se hranice do důchodu posune, si vláda slibuje příliv potřebných financí. A stát na tom ušetří hned dvakrát. Jednak se těm, kteří půjdou do důchodu později, nebude muset vyplácet tato finanční podpora, jednak tito pracující ještě odvedou do státní pokladny další daně z příjmu a pojistné na sociální zabezpečení. Z pohledu vlády se to tedy zdá jako jednoznačné pozitivum.

Nikdo už ale neřeší, jak se cítí lidé, kterým se odchod do důchodu neustále posouvá. Někteří z nich už mohou mít pocit, že se ho snad ani nikdy nedočkají. Hůře na tom budou ženy, u nichž už dnes nemá počet vychovaných dětí takový vliv na snížení odchodové hranice jako v minulosti.

Muži, kteří se narodili v roce 1965, jsou tak posledním ročníkem, kterého se to nedotkne. Muži půjdou do důchodu v 65 letech, stejně jako bezdětné ženy a ženy s jedním dítětem. Za druhé dítě se ženě snižuje hranice o 4 měsíce, za třetí o 18 měsíců, čtvrté nezakládá na snížení hranice. Pokud má žena dětí pět a více, může odejít do důchodu již v 61 letech a 8 měsících.

Pro narozené po roce 1965 se však začne přitvrzovat. Každý ročník bude mít odchod odsunut na pozdější termín. Ustálit by se to mělo až u těch narozených v roce 1970. Muži, kteří se narodili v tomto roce, půjdou do důchodu v 65 letech a 7 měsících, stejně tak i většina žen. Pokud bude mít totiž žena za život méně než pět dětí, žádná úleva se jí týkat nebude. Tu dostane pouze žena, která porodila a vychovala pět a více dětí. Ta bude moci jít do důchodu v 64 letech a 2 měsících. Schválený návrh ale počítá s postupným navyšováním důchodové hranice i pro tyto ženy. Ženy narozené v roce 1971 a mající pět a více dětí už půjdou do důchodu v 64 letech a 8 měsících a stejné ženy narozené v roce 1972 mohou do důchodu odejít nejdříve v 65 letech a 2 měsících.

Důchodová reforma tedy přispívá k tomu, že se přestane přihlížet k tomu, kolik dětí žena měla. Na jejich starosti, které s sebou těhotenství, porod a výchova dítěte pochopitelně přináší, se nebude brát ohled. Stejně tak se nebude brát ohled na psychicky náročné profese, kde lidé v takovém věku už často nebudou schopni svou profesi vykonávat. Zohlednit by se měly pouze fyzicky náročné profese.

Důchodová reforma je nevyhnutelná a potřebná, pokud nechceme, aby nám celý důchodový systém zkolaboval. Posouvat hranici odchodu do důchodu však není tím správným řešením. Tohle vyvolá pouze další protesty. Reforma totiž mimo jiné obsahuje i pomalejší růst důchodů, což logicky znamená propad životní úrovně důchodců.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz