Hlavní obsah
Cestování

Osówka: Jen pár kilometrů od českých hranic se ve skalách nachází tajný podzemní areál Třetí říše

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Chmee2 / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Chodby areálu Osówka

Těsně za českými hranicemi budovali nacisté na polském území ve skalách tajný areál. Měla to být soustava krytů a továren, o které nikdo neměl vědět. Nyní se odhaluje veřejnosti.

Článek

Vzdušnou čarou to od českých hranic není ani sedm kilometrů. Přitom stačí urazit tuto krátkou vzdálenost z Broumovska. Pak se totiž člověk ocitne v Polsku u Sovích hor. A právě tam se nachází tajný nacistický komplex v hoře Włodarz nazývaný Osówka, který dokáže ohromit nejen toho, koho zajímá historie a místa spojená s druhou světovou válkou.

Jedná se o jeden z nejrozsáhlejších uměle vytvořených jeskynních projektů v Evropě. Tento megalomanský projekt začal vznikat v roce 1943 a pravděpodobně na něm pracovali nuceně nasazení vězni nacistického režimu. Přestože je komplex velmi rozsáhlý, nejedná se jen o řadu tunelů, jak bychom si mohli představit. Jde o celé podzemní město. Přestože nebyl nikdy zcela dokončen, plánovalo se, že objekt bude vhodný i pro dlouhodobý život lidí, kterých byl měl pojmout až 40 tisíc a kteří by žili na rozloze větší než 30 kilometrů čtverečních v několika různých patrech objektu. Kromě krytů tu ale měly být i továrny. Dalo by se tu tedy žít i bez toho, aniž by člověk čas od času musel vystoupit na povrch.

Přestože byl projekt přísně tajný, vzniklo v oblasti Sovích hor několik pracovních táborů, aby nebyl transport nucených pracovních sil do těchto míst až tolik složitý. V době, kdy se na projektu pracovalo nejintenzivněji, tedy v průběhu roku 1944, bylo v těchto prostorách naráz až téměř 30 tisíc pracovníků. Prakticky nepřetržitě sem ale proudily vlaky plné stavebního materiálu a nových pracovníků. Počet těch, kteří zde zemřeli, není znám, odhaduje se však, že to bude vysoké číslo. V táboře i přímo v areálu měli totiž pracovníci naprosto otřesné podmínky. Na přelomu let 1943 a 1944 tu navíc vypukla epidemie tyfu.

Pro Hitlera to byl jeho vysněný projekt, a tak byla stavba v Sovích horách podrobována neustálému dohledu a částky, které Třetí říše vydávala na to, aby se ve stavbě mohlo pokračovat, byly závratné.

Foto: Chmee2 / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Areál Osówka

Areál je plný úzkých chodeb, stejně tak i obřích sálů, kde se kvůli šeru ani nedá dohlédnout na strop. Našel se tu i komín dlouhý čtyřicet metrů. Nejprve se předpokládalo, že sloužil jako odvětrávání, pozdější teorie ale mluví o tom, že se tu testovalo moderní odpalovací zařízení. Nic ale není jasné. Dodnes totiž nebyl potvrzen účel mnoha prostor v tomto doslova nekonečném komplexu.

Předpokládá se však, že prostor, který lze dnes navštívit, není zdaleka celým původním areálem. Němci totiž pravděpodobně ve spěchu, když prostor opouštěli, mnoho míst zavalili odstřelem. I tak je ale celková délka dnes dostupných chodeb asi 9 kilometrů, veřejnosti je trasa zpřístupněna jen z části. Řada prostor je zatopena vodou a dá se zde absolovat jízda na lodičkách.

Romantická projížďka to ale rozhodně není, místo má svou vlastní ponurou atmosféru. Mnoho nevinných lidí zde zemřelo za strašných podmínek a stavba samotná je připomínkou nacistické krutosti a zvrácenosti této ideologie.

Zpracováno na základě:

PODZEMNÍ MĚSTO OSÓWKA (osowka.eu)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz