Hlavní obsah
Věda

Perseidy jsou tady: Tak si něco přejte, padá hvězda

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Raman Deep / Creative Commons / pexels.com

Ilustrační foto

Období léta je i obdobím, ve kterém můžeme na obloze často spatřit jev, kterému se říká padající hvězda. A srpen je tím měsícem, kdy jsou úkazy na obloze absolutně nejčastější. Tak si něco přejte.

Článek

Jak praví staré české přísloví, když člověk spatří padající hvězdu, má si něco přát. Nikomu to ale nesmí říci, jinak se to nesplní. To, co ale vídáme na obloze, rozhodně padající hvězdy nejsou. Ve skutečnosti se jedná o meteoroidy, které procházejí naší atmosférou obrovskou rychlostí. Při ní se rozžhaví na takovou teplotu, až se následně vypaří. A my vidíme na obloze světělnou stopu, která se označuje jako meteor. A právě na základě tohoto termínu vzniklo označení meteorické roje.

Meteorické roje jsou běžným astronomickým jevem, který se pravidelně opakuje, nejčastější a nejjasnější roje však můžeme pozorovat právě v srpnu. V podstatě jde jen o průchod pásu meteoroidů naší atmosférou. Na obloze tak můžeme během jedné hodiny vidět i desítky či stovky takzvaných padajících hvězd.

Říká se jim Perseidy, naše babičky je ale mohly znát jako Slzy svatého Vavřince, neboť jejich koncentrace na obloze byla největší v den, kdy byl roku 258 svatý Vavřinec umučen. Abychom Perseidy viděli, nemusíme čekat až do srpna. Padají totiž už nyní. Jako začátek aktivity Perseid se uvádí 17. červenec. Aktivní pak zůstávají až do 24. srpna.

Jejich aktivita se ale stupňuje a nejvíce jich můžeme na obloze vidět mezi 11. a 13. srpnem, kdy se v průměru na obloze objeví až 110 meteorů za hodinu. A je to neskutečná podívaná. Některé meteory jen zazáří a zase zmizí, některé z nich ale dokážou rozsvítit i celou noční oblohu. Nejlépe pozorovatelné jsou Perseidy samozřejmě v noci, pozorovat padající meteoroidy však můžeme už při stmívání nebo při ranní rozbřesku.

Pokud chcete mít nerušený výhled a padající Perseidy si opravdu užít, vydejte se do míst, kde váš pohled na nebe nebude kazit umělé osvětlení. To totiž nejen znesnadňuje pozorování Perseid, brání ale také pozorování celé oblohy. Nejlepším místem k pozorování jsou tak místa mimo města a obce, případně je možné Perseidy pozorovat na neosvětlené mořské pláži.

Perseidy nejsou novodobým objevem a nepadají jen v posledních letech. Je to pravidelně se opakující každoroční událost, kterou pozorovali již na začátku našeho letopočtu v Číně. V Evropě pak první pozorování proběhla na počátku 9. století. Teprve v druhé polovině 18. století se ale podařilo tehdejším učencům zjistit, že Perseidy padají každý rok v přibližně stejné době.

Srpen nám tak slibuje krásnou nebeskou podívanou, kterou si rozhodně nemůžeme nechat ujít. Ať už věříte na pověru o padajících hvězdách a splněných přání, nebo ne, roj meteoroidů pronikající naší planetou je vskutku nezapomenutelná podívaná.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz