Hlavní obsah
Lidé a společnost

Pro krásu se trpí! Své o tom věděly ženy s lotosovýma nohama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Andrea Piacqualdio / Creative Commons / Pexels.com

Krása byla vždy napříč kulturami a staletími posuzována velmi přísně. Stojí pro ni ale vytrpět trýznivou bolest?

Článek

Pořekadlo, že pro krásu se musí trpět, zná asi každý z nás. Obzvláště ženy by mohly na toto téma vyprávět, a to klidně i celé hodiny. I když se novodobá zkrášlovací centra a kliniky snaží svým klientům a klientkám poskytnout co největší pohodlí při péči o ně, na světě stále existují zastaralé a velmi bolestivé metody, které se praktikují. Jednou takovou je i dnes zcela nepochopitelná a zastaralá technika svazování nohou, za pomocí které se tvarovali ženám lotosové nohy.

Foto: 亜東印画協会 / Wikipedia Commons / Volné dílo

Tato prastará technika má kořeny ve staré Číně, neboť první dochované zmínky o tomto rituálu pocházejí již z desátého století našeho letopočtu, avšak největšího rozmachu a obliby se této praktice dostalo u vyšší třídy za vlády světoznámé dynastie Ming. Tehdejší smetánka tak dávala jasně najevo své bohatství, důležitost a prestiž. Nutno podotknout, že se svazování nohou týkalo jen a pouze žen, přesněji řečeno dívek, protože se věřilo, že čím menší a „upravenější“ nohy majitelka má, tím více je krásná a mezi muži žádanější.

Foto: Autor neznámý / Wikipedia Commons / volné dílo

Rentgen lotosových nohou

V čem tato praktika spočívala? Jednalo se o velmi promyšlené a cílené deformování chodidel, kdy se za pomoci několik metrů dlouhých obinadel svázaly prsty vyjma palce pod sebe. Jak noha rostla, obinadla se stále více utahovala, což mělo běžně za následek lámání kostí a propadnutí celé klenby chodidla. Zpravidla se s touto metodou začínalo již od velmi útlého věku dívenek (zhruba od čtyř let) a pokračovalo se s tím až do pubertálních let, kdy noha přestávala růst. Pokud se celý proces prováděl důkladně, tedy se opakovaně drtily dívkám kosti, podařilo se velikost nohy udržet na jedné třetině standardní velikosti. Bohužel tato roky trvající a velmi bolestivá procedura si vybírala svou daň. Takto nezvykle tvarovaná chodidla znesnadňovala svým majitelkám chůzi, obyčejné stání a běžné činnosti, což vedlo k chronickým bolestem pohybového aparátu a častým infekcím, které mohly vést až ke skonu ženy samotné.

Foto: for.Afro / Wikipedia Commons / BY-SA 4.0

I když nám to očima moderních civilizovaných lidí může připadat jako střípek prastaré historie, tato zkrášlovací procedura se navzdory své drastičnosti praktikovala po tisíc let, neboť ženy, které měly takto „upravené“ nohy, byly považovány za sex symbol společnosti a naopak ty, které se rozhodly tento zbytečný a skličující zákrok nepodstoupit, byly společností odsuzovány. Ještě v průběhu devatenáctého století měla „lotosové nohy“ v Číně asi polovina žen.I když byla tato metoda v Číně s příchodem komunismu oficiálně „zakázána“, síla této tradice v odlehlých částech tohoto státu přetrvává dodnes.

Anketa

Podstupujete bolestivé zkrášlovací procedury?
Ano, pro krásu přeco něco vytrpím.
11 %
Občas musím, neboť je to po mně vyžadováno.
4 %
Ne, bolest nestrpím.
9,9 %
Jsem se sebou spokojen/a, nepodstupuji nikdy nic.
75,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1302 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz