Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Ptačí volby jsou na Novém Zélandu populárnější než volby do parlamentu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ken Billingtion / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Nový Zéland je země pro nás velmi vzdálená, nikoli však neznámá. Točilo se tu spousta velkofilmů, jejichž scény vyžadovaly nádherné přírodní lokality. Nový Zéland je ale navíc posedlý ptačími volbami.

Článek

Nenajdete na naší planetě mnoho zemí, které by disponovaly krásnější přírodou, než jakou najdeme na Novém Zélandu. Právě kvůli panenské a neporušené přírodě je ostrov vyhledávám mnoha turisty a čas od času jej můžete zahlédnout i ve filmu. Natáčela se tu například Tolkienova fantasy trilogie Pán prstenů. Spolu s lidmi evropského či australského typu žije na ostrově i část původního obyvatelstva, takzvaných maorů.

Přestože Nový Zéland, stejně jako Austrálie, spadá do společenství Commonwealthu, volí si zde lidé svůj vlastní jednokomorový parlament skládající se ze 120 členů, který rozhoduje o otázkách národního významu. Oficiální hlavou státu je sice král či královna Spojeného království, ale tuto úlohu zde zastupuje generální guvernér. Novozélanďané však naprosto propadli ptačím volbám, které jsou zde populárnější než volby do zmiňovaného parlamentu.

Na první dojem zní termín ptačí volby poněkud zvláštně. Když to člověk slyší poprvé, řekne si, co to tak asi může být. Není ale důvod k obavám. Nejedná se o volené zástupce z řad ptactva. Cílem těchto voleb je zvolit ptáka roku. Soutěž pořádá organizace ochránců přírody Forest & Bird s tím, aby zvýšila povědomí novozélandského lidu o ohrožených druzích ptáků. A lidé na tomto ostrově soutěž přímo milují.

Na soutěži je zajímavé to, že se neomezuje pouze na Nový Zéland. Zúčastnit se jí může kdokoli z celého světa, kdo má platnou emailovou adresu. Hlasovat tak v této exotické soutěži můžeme i my z Česka a do značné míry tak máme možnost ovlivnit výsledky ostrovní soutěže.

Poprvé byla tato soutěž lidem představena v roce 2005, kdy vítěz prvního ročníku, Tūī, získal pouhých 900 hlasů. Zájem o soutěž však v dalších letech významně vzrostl. Dosud se uskutečnily i dva speciální ročníky, v nich byla účast naprosto mimořádná. V roce 2014 se na jediný rok soutěž přejmenovala na Mořského ptáka roku a tento jediný rok do ní mohli být nominováni pouze mořští ptáci. V letošním roce ale Nový Zéland zažil ptačí volbu jako nikdy předtím. Pořadatelé se totiž rozhodli, že právě letošní rok bude patřit volbě Ptáka století.

Pták století vyvolal na Novém Zélandu obrovský zájem. A nejen tam. Díky benevolentním pravidlům hlasovalo i mnoho lidí z celého světa. Právě díky tomu se vítězem tohoto ročníku a ptákem století stal druh, který domorodá řeč označuje jako pūteketeke. Přestože zní název dosti exoticky, najdeme tohoto ptáka i u nás v Česku. Jedná se o druh ptáka s označením potápka roháč. Tento tvor vyhrál první místo ročníku s celkovým ziskem přes 290 tisíc hlasů.

Novozélanďané tak mají svého ptáka roku zvoleného a již připravují nominace na následující ročník 2024, který se opět ponese ve standardním duchu ptáka roku. Ať je soutěž brána jako recese, nebo je míněna vážně, jedno se organizaci Forest & Bird podařilo. Lidé se o ptáky na Novém Zélandu zajímají a zjišťují více o nebezpečí, která jim hrozí. A možná i proto budou tito ptáci na pacifickém ostrově ve větším bezpečí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz