Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Ptáci za letu spí a jejich mozek nepracuje, přitom letí do cíle i několik dnů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Soerfm / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Fregatka obecná

Nedávno se podařilo vědcům vyřešit problém, který je zajímal už dlouhá léta. A to zda ptáci za letu spí a jak je to při takovém spánku s činností jejich mozku. Výsledky byly víc než překvapivé.

Článek

Když se ve městě nebo na vesnicích potkáme s ptáky poletujícími ze stromu na strom, asi nás tato otázka vůbec nenapadne. Proč by ptáci, kteří se přemisťují několik metrů v rámci obce, měli spát. Jenže velké množství druhů ptáků se během roku přemisťuje do teplých krajin a při takové migraci musí překonat i ohromné vzdálenosti. Výjimkou nejsou ani tisíce kilometrů dlouhé lety. A takový let, který trvá i několik dnů, ptáci většinou zdolávají v kuse. Otázka, která vědce trápila, tedy zněla jasně. Opravdu ptáci během letů trvajícím několik dní vůbec nespí?

Ještě donedávna se jednalo pouze o domněnky. Vědci tvrdili, že ptáci skutečně část letu prospí. Vždy ale jen tak napůl. Polovina mozku odpočívá a ta druhá kontroluje let, kdyby nastaly nějaké komplikace. To se zdálo jako rozumné vysvětlení. Praktická měření, která proběhla před několika lety, ale dokázala, že pták je ještě mnohem dokonalejší zvíře, než jsme si mysleli.

Přestože ptáci ve městech potřebují denně velké množství spánku, prospí někdy i půl dne, jsou na dlouhou cestu připraveni, a tak jim stačí během dne letu prospat i jen několik desítek minut. Co se ale nepotvrdilo, je to, že by jedna polovina mozku zůstávala vzhůru. Tato pozorování prokázala, že pták dokáže na dlouhé vzdálenosti letět, i když spí celý jeho mozek. Nemůžeme tato pozorování ale brát jako všeobecné pravidlo. Tvrzení, která vědci stanovili na základě výzkumu, pocházejí z pozorování jednoho konkrétního druhu ptáků, fregatek obecných.

Jedná se o mořského okřídlence, který žije zejména v Asii, setkat se s ním můžeme ale i v Americe, nad Indickým a Atlantským oceánem a na Galapágách. Právě galapážské fregatky byly podrobeny zmiňovanému výzkumu. Fregatka rozhodně není malým druhem ptáka, jak by mohl napovídat její název, dorůstá se totiž až délky jednoho metru a někdy váží i dva kilogramy. Když roztáhne křídla, může na člověka působit doslova monstrózně. S rozpjatými křídly totiž měří na šířku až 230 centimetrů.

Na základě zařízení měřících elektrickou aktivitu u ptáků a jejich sledování pomocí GPS vědci monitorovali let dlouhý tři tisíce kilometrů a trvající neuvěřitelných deset dnů bez přestávky. Výzkum konečně přinesl výsledky v oblasti zkoumání migrace ptáků během různých ročních období a vědcům zodpověděl některé palčivé otázky.

Až uvidíte ptáka letícího nad obzorem, vzpomeňte si, jak dokonalé zvíře to je. Vždyť dokázat se udržet za letu ve vzduchu, když naše tělo i mozek spí, přece nezvládne každý.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz