Hlavní obsah
Umění a zábava

StarDance podle kritiků nepatří na veřejnoprávní televizi. Lidé za to nechtějí platit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Gaby Lopez / Creative Commons / pexels.com

Spousta kritických hlasů zaznívá ohledně úspěšného televizního pořadu České televize StarDance. Přijde jim, že pořad kvůli komerci nepatří na veřejnoprávní televizi, která by ho neměla vysílat. Jak to ale skutečně je?

Článek

Nejvíce kritiky, která ohledně StarDance zaznívá, souvisí s tím, že má tento pořad zcela komerční koncept. Jde o nákladný pořad, který Česká televize platí z koncesionářských poplatků. A poplatnici se bouří, proč by takový pořad měli sponzorovat. Proč ale taková kritika zaznívá ve velkém až nyní, když pořad Česká televize vysílá už mnoho let? To má jistě úzkou souvislost s tím, že se budou zvyšovat koncesionářské poplatky odváděné České televizi. Ty přitom byly mnoho let na stejné úrovni. K jejich zvýšení nedošlo od roku 2008. Teď by se ale od roku 2025 měly zvýšit z původních 135 Kč na 160 Kč. A to mnoho poplatníků nenechává chladnými.

StarDance je hlavně o zábavě. Diváci se baví u nácviku tanců tanečními páry, které se skládají vždy z profesionálního tanečníka či tanečnice a celebrity. Baví se i při samotném tanci naživo ve studiu, při hodnocení párů i při rozhovorech s nimi. Zábavu zde zajišťuje především důvtip elegantního Marka Ebena a skvělé české herečky Terezy Kostkové. Ale proč lidem vadí zrovna StarDance, když Česká televize vysílá i další zábavné pořady?

Zábavný pořad není ve veřejnoprávní televizi tabu, ale měl by být vždy spojen s nějakým poučením, zvýšením povědomí nebo nabytím vědomostí. To naučně zábavné pořady ČT jako jsou například Zázraky přírody s moderátorem Marošem Kramárem nebo Kde domov můj? s Alešem Hámou jednoznačně splňují. Na druhou stranu je nutné uznat, že ani StarDance není zcela bez tohoto prvku. Lidé se při jeho sledování totiž dozví mnoho o klasických i latinskoamerických tancích. Těm pozornějším možná neuniknou ani kroky některého z nich. Proto i zde drobný výchovný a vzdělávací prvek rozhodně je.

StarDance pořádá i charitativní kola, která na obrazovky takové televize jednoznačně patří. Do tance jsou v každé řadě zapojováni i vozíčkáři, kteří by jinak šanci zatančit si v televizi a s celebritami nedostali. To opět zvyšuje právo StarDance být pořadem veřejnoprávní televize.

Problémem může být někdejší propagace určitých výrobků přímo z úst moderátorů, jako například šperků, které byly do soutěže zapůjčeny, což zásadně odporuje principu veřejnoprávních pořadů. Tento nešvar už ale v posledních řadách pořadu vymizel a je to čistě jen o zábavě a tanci. Lidem také není po chuti hlasování pomocí SMS zpráv, které rozhodně nejsou zadarmo. A nejsou ani za běžnou cenu dle tarifu hlasujícího, jak bývá dnes již ve většině pořadů komerčních televizí zvykem. Jsou za ně účtovány poplatky ve výši mnohem vyšší, v poslední řadě je jejich výše 13 Kč.

Zda je StarDance pořadem, který se hodí na veřejnoprávní televizi, nemůžeme jednoznačně rozhodnout, avšak kritika proti vysílání pořadu na České televizi sílí. Jedno je ale jisté, pokud by Česká televize přestala StarDance vysílat, jistě by se toho ujala jedna z našich komerčních stanic, protože se jedná o jeden z nejoblíbenějších pořadů, který pravidelně sledují statisíce diváků.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz