Hlavní obsah
Jídlo a pití

Staročeské polabské speciality: Ochutnejte blbouny, řepánky nebo vepřové na sladko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Martin Šanda / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Polabské perníčky

Česká republika má mnoho tradičních domácích receptů, na které už se ale tak trochu zapomnělo. Každý region je navíc specifický. Co chutná v západních Čechách, nemusí chutnat na Moravě. Pojďme s námi ochutnat staročeské speciality Polabí.

Článek

Tradiční česká kuchyně se tak trochu ztrácí pod množstvím zahraničních kuchyní, které sem v posledních desetiletích přicházejí. A to rozhodně není dobře, protože česká kuchyně má hodně co nabídnout. Záleží však na jaký region se zaměříte. My vám dnes představíme polabské speciality, to je speciality z oblasti Labské nížiny, tedy zejména z východních Čech.

Perníky, buchty či bábovky patřily do Polabí snad odjakživa. Dát si můžete nespočet variant těchto dobrot. Kromě tohoto známého sladkého pečiva se zde dříve vyráběly i takzvaní blbouni. Jednalo se o knedlíčky plněné švestkami nebo třešněmi. Polévali se rozpuštěným máslem.

Když ještě zůstaneme u sladkého pečiva, pak nesmíme opomenout kynuté buchty plněné cukrovou řepou, kterým se už před před mnoha lety říkalo řepánky. V rodinách žijících v Polabské nížině můžete jejich přípravu vidět dodnes.

Pojďme ale k masu. To se tu totiž připravuje naprosto netradičně. Uzené maso v chlebu asi příliš neosloví svým názvem, o to lépe ale zachutná na jazyku. Tím, že se toto maso peče v chlebovém těstě, zůstane veškerá šťáva z masa uvnitř. To je pak měkoučké a plné šťávy.

Dnes už to možná není trendy, ale v Polabí jedli na sladko i maso. Nejznámějším sladkým pokrmem z masa tady byla takzvaná švestouka. Připravovala se z vyuzeného vepřového masa, ke kterému se přidávala povidlová omáčka. Přestože nám spojení sladkého s masem nemusí být hned po chuti, vzpomeňte si na šípkovou omáčku, která je k masu výborná a přesto je nasládlá. Podobné to bylo se švestoukou. K té se navíc podávala tradiční příloha, která už dnes není tolik běžná. Bramborové šišky.

Bramborové šišky jsou válečky z bramborového těsta, které se uvaří. Jako příloha se podávaly nejčastěji pouze omaštěné, jako samostatné jídlo ale měly mnoho podob. Mezi ty nejznámější patří bramborové šišky se strouhankou. Jednoduchá příprava tohoto pokrmu spočívala v jemném opražení strouhanky, ve které se pak obalily bramborové šišky a zalily se rozpuštěným máslem.

Stejně jako maso se také bramborové šišky mohly připravovat, a někde stále připravují, na sladko. Místo ve strouhance se takové šišky obalovaly v máku, který dnes můžeme v kuchyni stále svévolně používat jako jeden z mála státu Evropy. Šišky obalené v máku se ještě zasypaly moučkovým cukrem a pak se stejně jako ty se strouhankou zalily máslem.

Poslední polabskou specialitou, kterou vám představíme, jsou jablíčka v kabátku. Někdy se jim říká také jablka v županu. Celé oloupané jablko se se skořicí zabalilo do kynutého nebo listového těsta a dalo se péct. Po rozkrojení se celým bytem nesla omamná vůně jablečné šťávy se skořicí. Dnes si takový pokrm můžete dát jako dezert.

Oblast kolem Labe má spoustu jídel, která potěší váš mlsný jazýček, ale ani ostatní české regiony chuťové pohárky nezklamou, ale to zase až příště.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz