Hlavní obsah
Finance

Svatý Martin přijel na bílém koni a přivezl husí menu za více než 500 korun, za stehno a polévku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zyance / Wikipedia Commons / CC BY-SA 2.5

Říká se, že 11. listopadu přijíždí svatý Martin na bílém koni. Sníh nám letos sice nepřivezl, zato nám přivezl zdražení svatomartinského menu. To se v hlavním městě pohybuje přes 500 Kč.

Článek

Svátek svatého Martina je spojen s mnoha zvyky, tradicemi a pranostikami. Kromě toho, že by mělo sněžit, se také traduje, že pokud na Martina mrzne a fouká, pak by na Vánoce mělo být nad nulou, nebo pokud je na Martina sucho, pak o Vánocích bude bláto. Mezi zvyk, který se ještě hojně udržuje i v dnešní době je konzumace takzvaného svatomartinského menu.

Mezi nejtradičnější pokrmy tohoto období patří pečená husa se zelím a knedlíky, jako polévka se nejčastěji připravuje kaldoun. Mnozí z nás si tradiční svatomartinské menu udělají doma, někteří ale nemají tu možnost, či se jen prostě nenaučili vařit, a tak nezbyde nic jiného než na svatomartinské menu vyrazit do restaurace. Jenže tam si zase letos pěkně připlatíme.

Nebude to ale takový skok jako loni, to se totiž dle dostupných informací zdražovalo o 15 až 20 procent. Letos si připlatíme nejčastěji o 2 až 5 procent, ale nebude výjimkou ani to, že cena půjde nahoru až o 10 procent. Čeká nás tak historicky nejdražší svatomartinské menu v historii. V pražských podnicích bude cena začínat nad 500 korunami, v menší městech to bude kolem 400 korun.

Stačí se podívat na nabídky svatomartinských menu. Ty rozhodně slibují skvělé pochutnání, ale cenově už tak příznivé nejsou. Například ve Frýdku-Místku si můžete dát i rodinnou porci. Jedná se o celou kachnu s variací knedlíků, výpekem a bílým i červeným zelím, ale zaplatíte za ni 2350 korun. V Praze není žádný problém za menu ve formě jednoho stehna se zelím a knedlíky s kaldounem zaplatit i přes 600 nebo 700 korun.

Není divu, že restauratéři musí jít s cenami jídel výše. Od loňského roku se opět všechno zdražilo. Tradiční svatomartinská husa stojí dnes v nákladech přes 300 korun za kilogram, je tedy prakticky dražší než běžná masa, která se v kuchyních používají, tedy než kuřecí, vepřové nebo dokonce hovězí.

I přes stoupající ceny je o svatomartinské menu obrovský zájem. Prodávat se samozřejmě nebude jen na den svatého Martina, ale na mnoha místech minimálně do konce týdne i déle. Vzhledem k tomuto zájmu je třeba si své místo objednat dopředu. Restaurace umožňují rezervace, které se však rychle plní, a z volných kapacit už toho moc nezbývá. Proto, pokud si nebude své svatomartinské menu dělat doma sami, pospěšte, nebo se do restaurace v období tohoto svátku nedostanete.

Doma si to můžete trochu zpestřit a nemusíte svoje menu připravovat zcela tradičně. Existují i alternativy pro ty, kteří zrovna husu nemilují. Málokdo už dnes ví, že tradičním pokrmem na svatého Martina byly i takzvané bramborové lokše, které se plnily škvarkami a brynzou. Ať už budete doma, nebo někam vyrazíte, období svátku svatého Martina je tím pravým obdobím před Vánoci, kdy se u dobré husy může sejít celá rodina.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Husa
Svatomartinské hody

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz