Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Těžká doba pro studenty: Začíná rušení bakalářských prací kvůli falšování umělou inteligencí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay / Creative Commons / pexels.com

Bakalářské práce jsou proklínanou součástí vysokoškolského studia. Kdo chce získat titul bakalář, musí napsat plnohodnotnou odbornou práci na vybrané téma z určitého oboru. Tomu by ale teď měl být konec.

Článek

Bakalářské práce mnoho studentů vysokých škol nesnáší. Není to totiž jen o tom se něco namemorovat, ale vysokoškoláci v nich musí prokázat i svoji schopnost aplikace určité metody na vybraný problém. Pro někoho je absolutně nemyslitelné, že by měl stvořit takovou práci často o rozsahu v minimální délce čtyřiceti normostran. Léta už proto mnozí studenti využívají možnosti, kterou jim nabízí jejich šikovnější spolužáci, v poslední době i specializované firmy.

Takové subjekty totiž nabízejí, že za menší či větší úplatu napíší bakalářskou práci za vás. Pokud má na to student dostatek finančních prostředků, není pro něj problém si takto vypomoci, přestože se nejedná o čestné a férové jednání. Jak jde ale doba dopředu, dnes už k tomu často ani žádnou jinou osobu nepotřebují. Pomůže jim totiž umělá inteligence. Ta je schopná prakticky celou bakalářskou práci napsat za studenta, a to pouze za zlomek ceny, kterou by zaplatili svému kolegovi nebo firmě. Školám se to ale přestává líbit.

Otevřeně se proti tomu jako první postavila jedna z fakult Vysoké školy ekonomické v Praze, konkrétně Fakulta podnikohospodářská. Ta se rozhodla, že bakalářské práce zcela zruší, protože práci vytvořenou umělou inteligencí není možné spolehlivě odhalit. Studenti se tak nebudou muset mučit s něčím, co jim často moc nových poznatků nepřinese. Je to ale dobře, že se bakalářské práce začínají rušit?

Pokud by bakalářská práce nebyla nahrazena jinou aktivitou studenta, bylo by to určitě ku neprospěchu věci. Poctiví studenti si totiž na takové práci mohli nacvičit tvorbu odborného textu s vlastním výzkumem nebo šetřením. Jak ale zní z Fakulty podnikohospodářské VŠE, bude bakalářská práce nahrazena projekty, na které nebude možné využít umělou inteligenci a omezí se tak riziko, že splnění takového projektu bude student obcházet.

Zrušení bakalářské práce je pozitivní krok, se kterým tato fakulta přišla jako první. Studenti se budou muset více zapojit do projektů a získají více praktických dovedností. Projekty ve formě stáží v zahraničí nebo výzkumné a podnikatelské projekty jim navíc přinesou zkušenosti, které mohou snadno zhodnotit v následném profesním životě. Je to tedy jednoznačně krok dopředu, který už měly vysoké školy učinit dávno. Z vysokých škol totiž často vycházejí studenti, kteří jsou sice plní vědomostí, ale v praxi je neumí použít.

Existují sice aplikace, které v textu dokážou umělou inteligenci do jisté míry odhalit, avšak umělá inteligence stále prochází vývojem a zdokonaluje se. Čím bude dokonalejší, tím budou její výtvory hůře rozeznatelné. Pro studenty by tak bylo lepší, kdyby se postupně bakalářské práce zrušily na všech školách. Budou to sice těžké časy pro studenty, kteří si nesednou doma k počítači a neposlepují novou práci na základě odborných knih a podobných bakalářských prací, ale budou se muset zapojovat, takže je to bude stát více času. Teď to budou vnímat jako nefér a budou si stěžovat na náročnost takových projektů. Jednou to ale určitě ocení.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz