Hlavní obsah
Lidé a společnost

V Jihlavě se před 80 lety otevřela Hitlerova škola: Členové Hitlerjugend tu strávili rok

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Filo / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Hrádek v Jihlavě, bývalá budova Hitlerovy školy

Jednalo se o jedinou Hitlerovu školu, která během Protektorátu Čechy a Morava na našem území vznikla. Určena ale měla být pro německou elitu. Hitlerův sen o výchově mladých se ale brzy rozplynul.

Článek

Za celou dobu, co byl Hitler u moci, otevřel v celé říši pouze dvanáct svých škol. Ta v Česku byla tou poslední. Tyto školy však měly v německém systému škol určitá privilegia a jejich provoz byl pro Hitlera splněným snem.

O otevření školy na území Protektorátu Čechy a Morava rozhodl Hitler už v roce 1940. Avšak nechtěl zabrat některou z existujících budov v centru města, chtěl, aby škola nebyla na očích zvědavců a aby o ní prakticky nikdo nevěděl. Tomu pomohlo, že se v roce 1941 začal stavět na vrcholu lesoparku v centru Jihlavy hrádek, který na první pohled působil sice jako obyčejná stavba, interiéry však byly na tehdejší dobu velmi moderní a vybavené veškerým luxusem. Zamýšlen byl jako mládežnická ubytovna. Nakonec zde ale byla na jaře roku 1944 otevřena Škola Adolfa Hitlera Čechy a Morava.

V té době už ale na hrádku bydleli členové Hitlerjugend a jejich vychovatelé, kteří čekali, až bude škola uvedena do provozu. Když se škola v dubnu slavnostně otevřela, sjeli se do Jihlavy významní nacističtí pohlavárové v čele s K. H. Frankem. A dostalo se jim náležitého uvítání za zvuků fanfár.

Ve svém projevu K. H. Frank pochválil Jihlavu zejména za to, že vždy byla ostrovem němectví v rámci Československa a že nikdy neztratila touhu připojit se k Německu. Nastínil také, že škola bude sloužit pro vzdělávání nadaných Němců, kteří jsou budoucností říše. Jenže v té době netušil, že do konce války zbývá jen něco málo přes rok a že škola bude brzy uzavřena.

Výběr žáků do této školy probíhal velmi přísně. Vybíralo se napříč celým Německem a byl kladen důraz zejména na rasový původ a dále pak na fyzickou a mentální zdatnost. Obzvláště fyzická zdatnost hrála při výběru žáků a studentů velkou roli. Taky se zde vyučovaly cizí jazyky, aby se tito mladí dorozuměli ve všech částech německé říše.

Když na konci války žáci i vychovatelé ze školy utekli, vrhli se do hrádku místní a rabovali, co to šlo. Sebrali všechno vybavení, které tam po nich zůstalo. Šlo jednak o technické vymoženosti té doby, ale také o oblečení a další základní potřeby. Nezůstalo tam vůbec nic.

Později se z místa stal internát, pak zde byli ubytováváni posluchači Pedagogického institutu. Nějaký čas místo sloužilo také jako kolej pro studenty Vysoké školy zemědělské. Ta totiž měla v Jihlavě svou pobočku. Od roku 1995 tam pak bydleli studenti policejní školy. Těch ale později začalo ubývat, a tak hrádek dnes využívá policejní prezidium. Jeho využití je tak jen občasné, v budoucnu by se tu ale mělo konat více vzdělávacích a výcvikových aktivit.

Budovu jako takovou tak není možné v rámci prohlídky navštívit a ani se o tom neuvažuje. Z původního vybavení tu nezůstalo vůbec nic a interiéry dnes vypadají úplně jinak, než jak tomu bylo za války.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz