Hlavní obsah
Nakupování

V obchodech nakupujeme to nejlevnější. Pak se divíme, že nám to nechutná. Můžeme si za to sami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Anna Shvets / Creative Commons / pexels.com

Češi jsou ze své podstaty spořivý národ. V obchodech tak často nehledíme na kvalitu, ale na cenu. Domů si tak mnohdy přineseme něco, co nám prostě nechutná. Nakonec je to, jako kdybychom ty peníze vyhodili do koše.

Článek

Když se budeme bavit čistě o potravinách, pro téměř každý produkt, který můžeme v supermarketu či jiném obchodu zakoupit, existuje několik různých variant. Některé z nich jsou kvalitnější, u těch však většinou samozřejmě pozorujeme i vyšší cenu. Češi tak často sáhnou po produktu, který je sice levný, ale kvalitativně je mnohem horší. Patrné je to zejména nyní v době snižování životní úrovně obyvatel na základě poklesu reálných mezd.

Jenže to, co si domů přineseme, nám pak často nechutná. Buď jsme dříve byli zvyklí kupovat si tu dražší variantu, a tak se po jejím zdražení snažíme udržet na stejné cenové úrovni výběrem levnějšího produktu, nebo jsme prostě sáhli bez rozmyslu po tomto produktu kvůli ceně. V každém případě nás překvapí, že to už nechutná jako dřív, nebo to nechutná tak, jak jsme si představovali. Pokud se to alespoň dá sníst, je to ta lepší varianta. Jinak produkt putuje do odpadkového koše. A my si mohli klidně připlatit pár korun a mít ten sice dražší, ale lepší, kvalitnější a chutnější produkt. Takhle nemáme nic.

Stejné je to s nákupem zboží, které známe, ale kupujeme si ho většinou s 25 procentní nebo 50 procentní slevou, protože se blíží datum jeho spotřeby nebo konec doby jeho trvanlivosti. Možná máme radost z toho, že jsme ušetřili. Jenže takový výrobek se v ledničce většinou někam založí a přijde se na něj až v momentě, kdy je doba, po kterou by měla být tato potravina bezvadná, dávno pryč. Pak může putovat rovnou do koše. A zase jsme neušetřili. Za zaplacenou částku nemáme vůbec nic. Na stejném principu funguje i nakupování v akcích, kdy se předzásobíme potravinami, které nestihneme zkonzumovat. Ty pak opět vyhodíme.

Paradoxně tak můžeme často nejlépe nakoupit v prodejnách nejlevnějších potravin, kde se většinou prodávají již prošlé výrobky, u kterých by však fakt, že jsou po době minimální trvanlivosti, neměl mít na jejich chuť a kvalitu vliv. Nakoupíme si tedy levně, a ještě k tomu kvalitní zboží, na které bychom jinak v běžných obchodech neměli, nebo se v nich ani neprodává. No a proč ne? Co je na tom špatného?

Takové zboží samozřejmě musíme ihned spotřebovat, ale poprvé ze všech našich výše popsaných případů můžeme říci, že jsme skutečně ušetřili. A pravděpodobně nám to bude konečně i chutnat.

Takto přemýšlí podstatná část z nás, protože patříme k národu spořivých Čechů. Pokud se ale naučíme ovládat tento náš prvotní impuls, kterým je nakupování co nejlevnějšího nebo zlevněného zboží, můžeme si v supermarketech a jiných obchodech rovnou koupit zboží dražší a kvalitní a z podstaty věci na tom ještě ušetřit. Stačí se jen nepředzásobovat, jako kdybychom každým dnem očekávali celonárodní výpadek distribuce potravin. Zkuste to, ono to totiž opravdu funguje, a uvidíte, že vám bude i více chutnat.

Zpracováno na základě vlastní zkušenosti

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz