Hlavní obsah
Lidé a společnost

Cigareta na balkoně není snadná věc. Soused je v právu a balkon vám nepatří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Dát si cigaretu na balkoně, to není snadné. Stačí první potažení, vyfouknutí kouře a už se ženete do problémů.

Článek

Balkon k bytu je často skloňován jako velký benefit. Může sloužit jako improvizovaná zahrádka, místo pro uložení věcí, prostor pro stolování, ale i oblast, kam vášniví kuřáci míří na svou cigaretku. A tady nastává kámen úrazu. Není to tak jednoduché, jak si mnozí myslí.

Můj dům, můj hrad?

Když začnete uvažovat logicky, za použití selského rozumu, vždy vám vychází, že balkon náleží k bytu, a proto je váš. No, ale to se pletete. Pokud bydlíte v bytovém domě, v rámci takzvaného Společenství vlastníků jednotek, je váš balkon prostě všech. Ne, nespletl jsem se, i když vám to připadá na hlavu postavené.

V rámci SVJ existují takzvané společné části domu. Logicky to jsou třeba sklepy, kolárny, chodby, schodiště. Ale pozor, ony to jsou také balkony. Zcela jasně to definuje nařízení vlády č. 366/2013 Sb. Tedy, balkon, který je přístupný výhradně z vašeho bytu, není váš, ale je společným prostorem. Malou útěchou vám však může být, že pokud je tento balkon přístupný pouze z bytu, je vždy ve výlučném užívání vlastníka dané bytové jednotky. Laicky řečeno, tento balkon máte právo využívat jenom vy. Tak aspoň že tak.

A co ta cigareta?

I když váš balkon defacto není váš, tu cigaretu si na něj jít dát naštěstí můžete, toto právo vám nikdo neodpírá. Ale jen do chvíle, kdy svým jednáním omezujete jiného člověka, vašeho souseda. Ano, mám na mysli ten cigaretový kouř, který je nejenom vidět, ale je i cítit. Pokud by zůstal výhradně v prostorách vašeho balkonu (nebo bytu), je vše v pořádku a klidně si můžete hulit jako fabriky.

Ale on ten kouř, mrška, není jen tam, kde chceme. Stačí trocha větru a rázem se žene na balkony ostatních sousedů (které nejsou jejich), nebo se line do jejich oken. A tady je potřeba pamatovat na zákon (a jistě to najdete i ve vašich stanovách), který říká, že:

Vlastník se zdrží všeho, co působí, že odpad, voda, kouř, prach, plyn, pach, světlo, stín, hluk, otřesy a jiné podobné účinky (imise) vnikají na pozemek jiného vlastníka (souseda) v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezují jeho obvyklé užívání.

Nejde o tu cigaretu

Ano, cigarety smrdí, ale když se zamyslíme, tak úplně tak nejde o tu cigaretu. Soused, se kterým nemáme dobré vztahy, si v té zákonné opoře může najít opravu cokoliv. Dáte si tam slunečník – stín, hraje si tam dítě – hluk, otřesy, přelijete květinu – voda, pijete kávu – pach, řežete palubky – prach. Tak už tušíte, proč je dobré udržovat dobré sousedské vztahy za každou cenu? Protože jako (ne)majitel balkonu prostě nemůžete vyhrát.

Anketa

Kouříte na balkoně?
Ano, kouřím
29,6 %
Ne, chodím ven
2,9 %
Jsem nekuřák
67,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6045 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz