Hlavní obsah
Názory a úvahy

Dávat jméno po otci či dědečkovi je ukázka omezenosti a maloměšťáctví

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Čekáte miminko? A jak se bude jmenovat? Pepík po tátovi?

Článek

Dát dítěti jméno není jednoduché. Budoucí rodič by měl volbu pořádně promyslet. Ono jméno bude jejich potomka provázet celý život. Pokud se podíváme na nejčastější jména v České republice, dominuje Jiří, Jan, Petr, Josef a Karel. V první stovce ale najdeme i jména jako je Bohumil, Alois, René, Štefan nebo Eduard. Jasná ukázka toho, že jména po otci nebo dědečkovi jsou stále běžnou věcí.

Nedostatek invence?

Proč vlastně dávat dítěti stejné jméno, jako měl dědeček, nebo jeho otec? Mnozí se budou ohánět slovy, jako je úcta k rodině a celému rodu. Realita však může být taková, že „okopírovat“ jméno někoho z rodiny je to nejjednodušší, co může být. Proč zbytečně něco vymýšlet, když se dá použít stejné jméno, jako má táta nebo děda. Kdo nemá dostatek invence, tomu tahle možnost prostě přijde vhod.

Jaká hrdost?

Pojmenovat dítě po otci má být jakási ukázka hrdosti. Na co přesně? Na to, že muž dokázal zplodit dítě, a ještě k tomu syna. No, nebudu tu zabíhat do detailů, ale na dítě musí být dva, nehledě na fakt, že pohlaví dítěte je primárně dílem náhody. Přesto si o sobě někteří muži myslí, že když se jim povedlo mít syna, jsou páni tvorstva. A tak ho po sobě i pojmenují. Přitom to působí zcela opačně, jako by zplození dítěte byl jejich jediný životní úspěch, který musí dát náležitě na obdiv.

Je to moderní?

Nejsem zastánce nějakých ultra moderních jmen, u kterých člověk ani neví, jak se vyslovují, nebo píší. Ale zároveň nejsem ani zastánce zastaralých jmen. To je v případě pojmenování po otci běžný standard, bohužel. Na tom, jít trochu s dobou, přece není nic špatného. Pokud by lidé pořád zůstávali v minulosti, možná by se tu pořád ještě užívala staročeská jména. No schválně, kdo z vás by v dnešní době pojmenoval své dítě například Nekrasa, Hlupoň nebo Mladota? Asi nikdo, že?

Samé nevýhody

Podíváme-li se objektivně na problematiku stejných jmen v jedné rodině, přináší jenom samé nevýhody. Stačí otevřít schránku a vyndat z ní dopis na jméno Josef Novák. Pro koho bude určený? Kdo otevře poštu tomu druhému? Nebo zvonek a v něm výzva, že dotyčný chce mluvit s Pepou. No jo, ale s kterým? Dědou, otcem nebo synem? Naštěstí už nemáme pevné linky a mobilní telefony, jinak by při zvonění aparátu nastal problém úplně stejný.

A co takové různé rodinné sešlosti a oslavy. Někdo zavolá Karla a otočí se deset lidí najednou, protože i v dalších rodinných větvích považovali za geniální použít jméno předchozí generace. A nakonec, nezapomínejme na to, že případný druhorozený syn, který už holt bude muset být pojmenovaný jinak, by mohl žárlit. Protože mu bude vadit, proč on také nemá jméno po tatínkovi.

Anketa

Jmenuje se váš syn po otci?
Ano, jmenuje
38,5 %
Ne, nejmenuje
43,6 %
Nemáme syna
17,9 %
Celkem hlasovalo 39 čtenářů.

Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_nej%C4%8Dast%C4%9Bj%C5%A1%C3%ADch_mu%C5%BEsk%C3%BDch_jmen_v_%C4%8Cesku, https://zdravi.euro.cz/clanky/staroceska-jmena/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz