Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Dotace na elektromobily pomáhají i odpůrcům, kteří ho doma nechtějí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Štědrých 200 000 korun je připraveno pro toho, kdo si chce koupit nový elektromobil. Profitovat bude i ten, který ho nechce.

Článek

Dotace na elektromobily jsou další voda na mlýn všem odpůrcům, kteří stále dokola opakují bludy o zpátečnické technologii bez budoucnosti. Dotace je podle nich jen další ukázkou toho, že samy by se elektromobily neprosadily. Na druhou stranu je nutné přijmout fakt, že dotace je poskytnuta pouze v případě, že bude vůz financován úvěrem. O jeho (ne)výhodnosti můžeme polemizovat. Stejně jako o tom, kolik po zaplacení všech těch poplatků, úroků a RPSN podnikateli skutečně zůstane a kolik odevzdá úvěrové společnosti.

Dotace jsou (bohužel) standardem

Není na místě zazlívat státu tuto konkrétní dotaci, protože různých pobídek tohoto typu je nespočet. A přímo se vás dotýkají. Vzpomeňte si na to třeba ve chvíli, kdy půjdete nakoupit do obchodu, který byl zrekonstruován a revitalizován z peněz EU. A tam si koupíte třeba toastový chleba, který byl upečen na výrobní lince podpořené dotací. Až půjdete domů, projděte se parkem či kolem dětského hřiště, kam EU určitě také přispěla. Doma nezapomeňte nastavit termostat, který sepne taktéž dotované tepelné čerpadlo, jehož spotřebu pokrývají dotované solární panely na vaší střeše. Prostě a jednoduše, je to jako mor, je to všude.

Hloupý kdo dává, hloupější kdo nebere

Právě z důvodu, že jsou dotace všude kolem nás, jsou zcela samozřejmou a standardní součástí našich životů, platí známé pořekadlo: „Hloupý kdo dává, hloupější kdo nebere“. Pokud mi stát, nebo EU něco nabízí, tak proč po tom nesáhnout.

Když už se najdou kritici EU a toho, kolik do tohoto společenství odvádíme, proč zároveň tolik křičí, když se nám konečně povede něco dotáhnout do konce a zase si nějaké peníze natáhnout do státu zpět, právě ve formě dotací.

Pomůže to i odpůrcům

Pamatujete na klasické šrotovné? Také se jednalo o pobídku v oblasti automobilového trhu a také byla svým způsobem nespravedlivá, protože zvýhodňovala jenom jednu oblast. Ať už z pohledu podnikatelského, nebo z pohledu spotřebitelského. A současné dotace na elektromobily? Je to úplně stejné. Také to zvýhodňuje jen určitou skupinu osob, tak to s dotacemi prostě je.

A pomůže to i odpůrcům, stejně jako dané šrotovné. Pokud se někdo rozhodne díky dotaci přesednout ze svého spalovacího auta do elektrického, pochopitelně bude to stávající chtít prodat. Trošku se roztočí kola ekonomiky, stoupne nabídka ojetých aut v bazarech, sníží se ceny. A těch spalováků bude aktuálně na trhu zase o trochu více.

Pokles spalování pochopitelně pocítí i čerpací stanice. A budou muset reagovat, aby si získali zákazníky. A pokud klesá poptávka, je nejefektivnějším řešením snížit cenu, a tím ji opět nastartovat. I tohle bude zajímavý profit pro toho, kdo si bude spalovací auto držet zuby, nehty.

Nezapomínejme také na lokální emise. I vyznavač spalováků musí uznat, že když jde kolem kolony nastartovaných aut, není to pro jeho nos nic příjemného. Čím jich bude ubývat, a čím víc je budou nahrazovat elektromobily, tím lépe se bude na chodnících podél rušných silnic dýchat. Kromě toho, ubyde i aut nastartovaných na sídlištích každé mrazivé ráno, které svým dýmem a hlukem obtěžují okolí.

A v neposlední řadě, možná bude mít elektromobil i některý z odpůrcových známých. A tak bude mít konečně možnost objektivně zhodnotit, jak takové auto funguje. Konečně si tak odpůrce bude moci udělat vlastní, objektivní názor a nebude muset stále dokola papouškovat to, co se někdy, někde, dočetl na internetu.

Anketa

Plánujete koupi elektromobilu?
Ano, plánuji
40 %
Ne, preferuji spalováky
50 %
Stále váhám
10 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10 čtenářů.

Zdroj: https://www.mpo.cz/cz/rozcestnik/pro-media/tiskove-zpravy/mpo-pripravilo-vyzvu-na-podporu-elektromobility–pro-podnikatele-je-pripraveno-1-95-miliardy-korun–278466/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz