Článek
Jít na oběd a potom platit třikrát tolik než je uvedeno v jídelním lístku? Ano, i to se bohužel může stát. Přesně tohle se mi přihodilo a musím říct, že jsem jenom zíral, jak někteří hospodští kalkulují ceny a co dělají. Nikde jinde jsem se s něčím podobným nesetkal, ale tam, kde jsem musel platit vysokou částku, je to prý běžné.
Dám si pstruha
Co jsem si vybral? Rybu, pstruha, měli ho na denní nabídce, což pro mě znamená jediné. Bude čerstvý, bude dobrý. A cena mi přišla poměrně sympatická, tak jsem se nijak dlouho nerozmýšlel. Ryby mám rád, a tak proč to nezkusit. Když tedy přišel číšník, hned jsem ukázal na lísteček s denní nabídkou s tím, že si dám právě pstruha, pokud ho ještě mají. On, že ano, a že je to dobrá volba. No skvělé, pochválil jsem si v duchu můj výběr.
A když pstruha přinesli, pochválil jsem si svůj výběr znovu. Nejen že vypadal dobře, ale taky skvěle chutnal. Byl opravdu čerstvý, dobře připravený a já jsem byl rád, že jsou ještě restaurace, které se nebojí udělat čerstvou, a hlavně dobrou rybu.
Zaplatíme
Vše jsem si chválil do doby, než přišlo na placení. Měl jsem představu, kolik asi budeme platit, ale ta částka, kterou po mně číšník chtěl, byla úplně mimo. Tady něco nehraje, říkal jsem si. Tak jsem koukl na lístek a problém byl v mojí rybě. Cena byla zhruba třikrát vyšší než bylo napsáno na papíře s jejich denní nabídkou. Hned jsem to rozporoval, ale číšník mě poměrně rychle usadil, že bych měl lépe číst.
Vzal do ruky lístek s nabídkou, položil ho přede mě a prstem zdůraznil menším písmem psanou informaci, že ta cena není za celou porci. Ale že je uvedena za 100 gramů. V tu chvíli mi to došlo. Takže to, že jsem si pochvaloval cenu rybky, bylo jenom moje nepochopení. Ach jo. Dál jsem nerozporoval, ale jenom kroutil hlavou. A zaplatil, naštvaný na sebe, ale i na ně.
Komunistický přežitek
Moc dobře si pamatuju, jak tohle bylo běžné za socíku a ještě několik let poté. Pstruh byl vždycky kalkulovaný na váhu 10 dkg, zvážil se a podle toho se to hostovi naúčtovalo. A já nechápal, že je něco podobného ještě v dnešní době. Že to někdo pořád dělá, proboha?
A kdo se tohoto zastává, ať si uvědomí, že čtvrtku kuřete, kus husy, kachní stehno také nikdo takto nerozpočítává, a i zde je vstupní gramáž rozdílná, jsou kousky různě velké. Tak proč u toho pstruha, kterého lze koupit ve víceméně stejných velikostech, někdo musí převažovat před prodejem? Akorát jsou potom hosté jako já naštvaní.