Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jsem chcimír, nebo chciválek?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Přestože válku nechci, označují mě za chciválka. Nechápu proč.

Článek

Dokázali bychom v České republice najít někoho, kdo by dobrovolně chtěl válku? Možná pár jedinců z psychiatrických léčeben by na výzvu k válce souhlasně kývlo. Jinak pochybuji, že by někdo rozumný a soudný chtěl, aby byla válka. Nejenom u nás, ale kdekoliv na světě. Přesto se mu může dostávat hanlivé přezdívky „chciválek“.

Kdo je chcimír?

Označeních pro různé skupiny osob, které mají stejný nebo podobný názor, je mnoho. Jistě si vzpomenete třeba na označení Chvilkaři (podporovatelé uskupení Milionu chvilek), nebo Pražská kavárna. Na druhé straně názorové barikády byly například dezoláti a nově to jsou také chcimírové.

A kdo je to vlastně ten chcimír? Osoba, která chce co nejdříve ukončit konflikt na Ukrajině tím, že se tato země přestane bránit a přistoupí na podmínky Ruska, které jí napadlo. Takhle jednoduše to mají chcimírové nalajnované.

Kdo je chciválek?

A kdo je naopak chciválek? Pravý opak chcimíra. Člověk, který chce, aby se Ukrajina nejenom bránila, ale aby, pokud je to reálné, vytlačila agresora ze svého území. Jednoduše řečeno, chciválek je ten, kdo zastává názor, že Rus by měl táhnout, odkud přišel. Když se tak stane, válka skončí.

Kdo chce mír?

Přesto, že se může zdát, že mír chce jenom jedna skupina lidí, není tomu tak. Já se považuji za chciválka a mír chci taky. Jen o něm mám trochu jinou představu než chciválek. Nechci obětovat zemi, kterou někdo jiný napadl. Nechci, aby se musela vzdát a přistoupit na podmínky agresora. Chci spravedlnost, ne to, že obětuji slabšího.

Jak by to asi vypadalo v soukromých sférách? Někdo by mi vtrhnul do domu, obsadil polovinu pokojů a trval by na tom, že odejde až ve chvíli, kdy na něj půl nemovitosti přepíši a nechám mu ještě svou manželku. Tak si říkám, stát se toto nějakému chcimírovi, zda by na toto přistoupil, nebo by se snažil daného člověka vyhodit a bránit se. A stal by se z něj chciválek?

Anketa

Za koho jste označováni?
Za chcimíra?
22,1 %
Za chciválka
62,8 %
Za nikoho
15,1 %
Celkem hlasovalo 556 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz