Hlavní obsah
Aktuální dění

Tomio Okamura upravil kampaň. Lidé měli na fotografiích jiný počet prstů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Okamurova kampaň posouvá limity etiky a vkusu. Natolik, že si nikdo nevšiml drobného detailu s počtem prstů.

Článek

Tomio Okamura si je vědom, že musí máknout. Jeho SPD se v eurovolbách propadla až na sedmé místo. Voliče mu stáhla například Kateřina Konečná, nebo Filip Turek. Tomio Okamura, a tedy i celé SPD si uvědomilo, že musí přitvrdit v získávání voličské základy. A na kampani je to vidět.

Drsná kampaň

SPD přitvrdilo opravdu důrazně. Černoch od krve s nožem, dětské pexeso s týranou postavou, která připomíná Petra Fialu, zoombie s voličským lístkem, červi v hamburgeru, či muž stěžující-si na to, že se musí domů z hospody vracet střízlivý, po jednom pivu. Když už si myslíme, že etické dno kampaně nastalo v minulosti, zjistíme, že tomu tak není. A možná ani nebude. To stejné se dá říct o vkusu.

Kampaň je radikální, o tom není pochyb. Až tak radikální, že se zapomíná na fakt, že na mnoho vytažených témat nebude mít SPD z pozice krajských zastupitelů, nebo z pozice senátorů vlastně žádný vliv. Žijeme v parlamentní demokracii, jsme členy EU a je třeba ctít zavedené principy a standardy. Krajský zastupitel sice s mnoha věcmi na úrovni státu nemusí souhlasit, může projevit občanskou nespokojenost, ale to je tak všechno, co s tím může ze své pozice dělat.

Kde se vzali, tu se vzali

Na mnoha vizuálech kampaně SPD jsou lidé. Dospělí, děti. Jsou to reální lidé z ulice, které dané problémy trápí a propůjčili svůj obličej k tomu, aby se stali tváří kampaně? Nebo to jsou snad komparzisté, kteří propůjčili svou tvář k tomu, aby se objevila na vizuálech? Či to jsou zakoupené fotografie lidí z fotobanky? S největší pravděpodobností ani jedno. Trendem dnešní doby je umělá inteligence, která za nás může nejenom vyřešit mnohé úkoly, ale může nám snadno i namalovat obraz, či vytvořit fotografii. Ale je třeba myslet na to, že má určité rezervy. A ty jsou vidět, jen Tomio Okamura si jich patrně nevšiml.

Kolik mají prstů?

Volební kampaň Tomia Okamury je natolik agresivní, že si málokdo všímá detailů. Zaujmou vizuály, sdělení, slogany. Ale mělo by zaujmout i to, že lidé na fotkách mají určité tělesné defekty. Tak nějak jim přebývají nebo chybí prsty. S volebními tématy si SPD možná poradila, ale s kontrolou vizuálů už ne.

A tak na fotce milé rodinky se třemi dětmi můžeme vidět nejenom to, že stojící holčičce vlevo tak nějak úplně nevychází počet prstů na její pravé ruce. Nechci zabrušovat do kategorie černého humoru, ale možná to zdědila po svém otci, na jehož ruce také nějaký ten prst přebývá.

Obrázek smutného pána nad pivem také nepůsobí příliš důvěryhodně, pokud se podíváte na jeho levou ruku. Tady to zase vypadá, jako by jeden prst, malíček, na jeho ruce chyběl. Rozhodně to nepůsobí standardně a přirozeně.

Korekce

Někdo z SPD si patrně směšně vypadajících prstů všiml, a tak došlo k rychlým korekcím. Zatímco na vizuálech publikovaných deníkem Expres si ještě můžeme všimnout holčičky i tatínka s malíčkem navíc, na oficiálním vizuálu na webu SPD už jsou tyto malíčky retušovány.

V případě muže u piva si zase můžeme všimnout, že na rozdíl od na veřejnosti publikovaného vizuálu, je ten na webu SPD useknutý tak, aby ruce muže – alkoholika, nebyly vidět vůbec.

Za sebe bych příště doporučil, věnovat se méně kontroverzi kampaně a naopak více jejímu kvalitativnímu zpracování.

Anketa

Přijde vám kampaň SPD za hranou?
Ano, přijde
56,3 %
Ne, nepřijde
37,5 %
Nevím
6,2 %
Celkem hlasovalo 48 čtenářů.

Zdroj: https://www.spd.cz/volby2024/, https://www.expres.cz/zpravy/spd-tomio-okamura.A240819_104856_dx-zpravy_stes

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz